RSS
POWERED BY
LoxBlog.Com
خبرنامه وب سایت: آمار وب سایت:
|
باسه کلمه پروردگارت پیامبرت دینت امامت را ثابت کن به ابجددین 64 الله محمدعلی 64دین64جانشین محمد علی64 نماینده غدیری64راه الله منصب الله64اصل ولایت امامتی64باجانشین اصلی محمد 64الله محمد علی64دین64باسه کلمه پروردگارت پیامبرت دینت امامت را ثابت کن به ابجددین64 الله محمدعلی64دین64جانشین محمد علی64 عترت رسول الله 64حکم الله علی64 رئیس بدین الله64 خاندان امامت و نبوت بدین الله 64 مقتدای دین عالم64 هدایت دین حق اسلام 64الله محمد علی64 راه الله منصب الله64 اصل ولایت امامتی 64 فضیلت دین اسلام64 صاحب خلافت دین 64تنها برگزیده دین64 الله محمد علی 64 یا علی فاطمه 64 یا رهبر اصلی جهان 64 یااصل دین حق اسلام64 یا خط مستقیم الله 64 اصل اسلام یا اصل قرآن 64 یا پیشوای انبیاء 64 یا پیشوار مسلمین 64یا علی فاطمه 64 یا اصل دین مقدس اسلام 64 یا مذهب الله محمد 64 بااسلام واقعی الله 64تنها برگزیده دین 64 صاحب خلافت دین 64 سالار انبیاء الهی 64 جانشین بدین محمد64 حکم الله علی 64علی ولی الله64علی جانشین محمد 64 اصل اسلام ارباب بجهان اسلام64 یا اصل اسلام اصل قرآن 64یا مسیر جاده الله 64 علی جانشین محمد 64یا اصل دین واقعی اسلام64 مولای جهان علی 64یا خط مستقیم الله 64 امام دین اسلام علی 64 یا مذهب الله محمد64 مقتدای دین عالم64 امام حق دین مسلمین64شاه مردان علی64اصل صاحب دین الله64 یا پیشوای مسلمین 64مقتدای دین عالم64 یا آل طاها آل یاسین 64 نماینده غدیری64راه الله منصب الله64اصل ولایت امامتی64 با جانشین اصلی محمد64 دست حق بیعت الله 64 بسیجی لشگر مخلص خداست 64دین 64 الله محمد علی 64 به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آران مغان، عکس هایی از انواع گیاهان دارویی، میوه جات و سبزیجات وحشی در منطقه مغان؛ البته ممکنه این گیاهان و سبزی ها در دیگر مناطق مختلف کشورمان به نام های دیگر نیز بشناسند.
* گیاه کبر – هندوانه کوهی یا به زبان ترکی (داغ قارپوزی)* کَبَر، لگجی، لیجین، خاروک یا علف مار (نام علمی: Capparis spinosa) یکی از گیاهان است. کبر از راسته میخکسانان (Caryophyllales)، تیره کبریان (Capparaceae) ، سرده کبرها (Capparis) است. گیاه کبر (داغ قارپوزی) یا هندوانه کوهی با نام علمی کاپرس (capers) که در کوهها و ارتفاعات و تپه های پلدشت آذربایجان شرقی ،غربی و دشت مغان (اصلاندوز) استان اردبیل رشد می کند.این گیاه بومی مناطق گرمسیری غرب و مرکز آسیاست ، پراکندگی آن از اقیانوس اطلس ، مراکش ، تونس تا دریای سیاه ، ارمنستان ، نواحی شرقی دریای خزر تا افغانستان و هند امتداد دارد. ضخامت هر دانه ۰٫۲ تا ۰٫۳ است.
کبر گیاهی بوته مانند است و دارای شاخههای چوبی باریک و دراز است که شاخههای کهنسال آن بی برگ ولی شاخههای جوان آن دارای برگهای کوچک، باریک و به درازای ۱۲-۴ میلیمتر و منتهی به نوک خار مانند است.این گیاه ریشه بسیار سخت و بلند با پوست کلفت دارد که پس از خشک شدن از مغز چوبی آن جدا می شود. این گیاه ممکن است تا سی سال عمر کند.میوه این گیاه کروی شکل (به درشتی یک گیلاس کوچک)، بدون تار و به رنگ سبز با خطوط موازی سبز و یا زرد کمرنگ است و درون میوه آن قرمز و پر از دانه های کوچک و لزج است.
ویژگی های دارویی این گیاه در پزشکی کهن یونانی و عرب مورد استفاده قرار می گرفته است. پوست این گیاه مزه ی تند و گس و اثر آرام کننده، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام کردن حملات آسم و دفع کرم ، کارساز بوده و در درمان دانههای پوستی سودمند است.
این عکس زالزالک هست. در زبان لری بهش میگیم سیسن که منظور همون سوسن هست. این عکس درختچه رملک هست. همون که مزه ترش داره. این میوه رملک است این عکس درخت کنار هست. این عکس کناره. کنار میوه درخت سدر است. *قارچ دنبلان/توبر یا به زبان ترکی (دنبلان)* قارچ دُنبَلان (Truffle) نوعی قارچ خوراکی گرانقیمت و کمیاب است. این قارچ در گونههای مختلف به رنگهای قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه یافت میشود ولی لذیذترین نوع آن دارای پوستهٔ سیاهرنگ است. دو نوع سیاه و سفید این قارچ گرانقیمتترین قارچهای دنبلان زیرزمینی هستند. بیشترین میزان مصرف قارچ دنبلان در رستورانها، صنایع غذایی، تهیهٔ انواع سسها و روغنهای معطر و نیز داروسازی است.[۶] سر آشپز معروف فرانسوی، ژان آنتلم بریلا-سوارین (Jean Anthelme Brillat-Savarin)، دنبلان را الماس آشپزخانه لقب داده است.[۷] سلام بر قارچ دنبلان گران ترین قارچ جهان خوشمزه نوش جان باعث 6شش قلو زایی در انسان و حیوان میشود بزها بوی خوش آن را درک کرده و زود می خورند قارچ دنبلان، که در عمق تقریبا ۳۰ سانتیمتری و در مجاورت ریشه گیاهان رشد میکند، شکلی شبیه سیب زمینی دارد و اندازه آن از یک فندق تا اندازه یک پرتقال میباشد . دنبلان به حالت طبیعی در بسیاری از مناطق معتدل دیده میشوند و آنها را به وسیله سگ یا خوک پیدا میکنند.[۸] قارچ دنبلان کوهی سفید در سال ۲۰۰۱ به قیمت هر کیلو بین ۲۰۰۰–۴۵۰۰ دلار امریکا بفروش رفتهاست.[۹] در دسامبر ۲۰۰۹ آنها به قیمت ۱۴،۲۰۳ دلار بر کیلوگرم فروخته میشدند. رکورد قیمت یک دنبلان سفید در دسامبر ۲۰۰۷ زده شد؛ کازینو داری به نام استانلی هو (Stanley Ho) مبلغ ۳۳۰،۰۰۰ دلار برای خرید یک دنبلان ۱٫۵ یک کیلویی پرداخت کرد.[۱۰]" در سی سال گذشته تلاشهای جدیدی برای تولید انبوه دنبلان آغاز شده است. حدود ۸۰٪ دنبلان مصرف شده در فرانسه در مزارع پرورشی بعمل میاید. با اینحال، هنوز میزان تولید به سطح سال ۱۹۰۰ نرسیده است. مزارع دنبلان در کشورهای انگلیس، ایالات متحده آمریکا، اسپانیا، سوئد، نیوزیلند، استرالیا و شیلی فعال هستند. (ویکی پدیا) با توجه به آغاز بارندگي هاي بهاره و مساعد شدن شرايط رشد دنبلان ها، جمع آوري، خريد و فروش و مصرف اين قارچ ها در رويشگاه هاي اين قارچ در كشور بخصوص در دشت مغان از رونق خاصي برخوردار شده است. بخشي از خواص دارويي و پزشكي قارچ دنبلان بر اساس مستندات علمي و تحقيقات آزمايشگاهي و برخي ديگر در ميان مردم مناطق مختلف و بر اساس تجربيات شخصي و در طول سال هاي متمادي به اثبات رسيده است.
در طي نمونه برداري از قارچ هاي دنبلان در طي سال هاي گذشته، با مطرح كردن سؤالاتي از مردم مناطق مختلف كشور، در مورد خواص اين قارچ، مردم از آن به عنوان يك غذاي نيرو بخش و مقوي ياد كرده و تغذيه از آن در فصل بهار را براي جلوگيري از انواع بيماري ها در طول سال مؤثر مي دانند. در ميان مردم منطقه مغان اعتقاد بر اين است كه دنبلان تأثير چشمگيري در كاهش قندخون در ميان مبتلايان به ديابت دارد. و از آن به عنوان غذايي مقوي و دارويي در درمان بيماري هاي چشمي ياد مي شود. در حديثي از رسول اكرم نقل شده است: قارچ دنبلان مائده اي از جانب خداوند و از گياهان بهشتي بوده و مصرف آن براي بيماري هاي چشمي سودمند است ( بحارالانوار، جلد 62، صفحه 145، حديث 3 ). مردم مغان نيز مصرف دنبلان را در درمان عوارض پيري موثر دانسته و آن را به عنوان عامل جواني مي شناسند. بر اساس تحقيقات علمي انجام شده تاكنون تأثيرات آنتي بيوتيكي قارچ در برابر ميكروب ها و عوامل بيماريزا، تأثير آنتي اكسيداني در برابر انواع عوامل سرطان زا و محافظت از كبد در برابر بيماري هاي كبدي به اثبات رسيده است.
* گیاه کنگر یا به زبان ترکی (گانگال) * كنگر (گانگال) معمولی گیاهی است با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به كرفس كه از آن در پخت سوپ، خورش و حتی بهصورت خام در سالاد استفاده میكنند.البته باتوجه به اینكه برگهای آن تیغهای ریز و تیزی دارند، هنگام پاككردن مراقب دستان خود باشید؛ پس بهتر است از دستكش استفاده كنید.كنگر طبیعتی گرم و خشك دارد و به همین علت آن را با ماست نیز میخورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی كه گرممزاج هستند، خوردن آن توصیه میشود.
يكی از ويژگی های كنگر، اين سبزی بهاری خاصيت غير قابل انكار آن در درمان تسكين بيماری نقرس و تصلب شرائين است. مصرف برگ ها و ميوه گياه كنگر در رژيم غذايی روزانه تاثير زيادي در تسكين دردها و درمان نقرس و تصل شرائين دارد. اين گياه در حقيقت با خاصيت پاكسازي عروق موجب تخليه رسوب ها و اخلاط مزاحم از رگ هاي خونی می شود. از طرفی ميوه و برگ كنگر به جهت داشتن ميزان قابل ملاحظه اي فيبر، املاح معدني و ويتامين هاي A، B و E در گروه مفيدترين گياهان و سبزيجات قرار مي گيرد كه ضمن تنظيم عملكرد كليه ها و افزايش ميزان ادرار مي تواند به عنوان يك ملين و مسهل گياهي معتدل براي درمان افرادي كه دچار يبوست هاي خفيف هستند استفاده شود. در حقيقت تهيه خورش يا آش كنگر كه با كمك ليموترش تازه طعم دار شده باشد، تاثير زيادی در درمان يبوست و بهبود عملكرد دستگاه گوارشی به ويژه روده ها خواهد داشت. (تبیان) مواد مغذی اصلی موجود در 100 گرم کنگر خام
خواص درمانی * كنگر ضدعفونیكننده، اشتهاآور، تببر و هضمكننده غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود. * این گیاه و بهخصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و در ضمن قلب را نیز تقویت میكند. * كنگر در درمان یرقان، نارسایی كبد و كمخونی مؤثر بوده و از كبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میكند.
* محققان معتقدند وجود مادهای به نام سینارین در عصاره برگ كنگر، باعث كاهش كلسترول و تریگلیسیرید خون میشود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید كافئیك موجود در كنگر، كبد را در برابر عفونت حفظ میكنند. (تبیان) زمان روییدن این گیاه زمان به گل نشستن این گیاه از بهار تا نیمه ی تابستان است که به عواملی چون شرایط اقلیمی و گرمای هوا وابسته است. دم برگ داخلی سفید رنگ، راس ساقه و هاگدان قسمت های خوراکی این گیاه را تشکیل می دهد که در سوپ،خورش و سالاد مورد استفاده قرار می گیرد. در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه قرار گرفت و در قرن 16 میلادی در اروپا یکی از سبزیجات معروفی بود که توسط اشراف مصرف می شد. کنگر در زبان محلی ما "گانگال" نامیده می شود که در منطقه مغان و در اطراف زمین های کشاورزی اطراف کانال آبیاری پارس آباد، اصلاندوز، در زمینهای شرکت"کشت و صنعت مغان و حریم جاده های اصلاندوز تا پارس آباد" یافت می شود. بسیاری از گردشگران و میهمانان در هنگام ورود به دشت مغان حدالامکان این گیاهان را جمع آوری کرده و از آن در غذاهای خود استفاده می کنند.
وَلَقَد کَرَّمنا بَنی آدَمَ وَ حَمَلناهُم وَ رَزَقناهُم مِنَ الطَّیِّبات .... قرآن کریم
ما گرامی داشتیم فرزند آدم را و او را بر عرصه صحرا و امواج دریا سوار کردیم و از خوراکیهای شفا بخش روزی دادیم ......
مهمترین گیاهان داروئی سوباتان عبارتند از :
این گیاه بومی به زبان محلی تالشی سو نامیده می شود و شاید یکی از دلایل نامگذاری این ییلاق روییدن زیاد سو در این مناطق باشد .
2 – یارپوز (پونه) : همانطوریکه درخت "خرزهره" حشرات ، مخصوصاً عقرب را فراری می دهد ، پونه نیز مار را فرار می دهد . ضرب المثل " مار از پونه بدش می آید ، د رِ خانه اش سبز می شود " مویّد این موضوع است . پونه برای هضم غذا مفید است . ضدّ تشنج و مسکّن اعصاب بوده و از اسهال جلوگیری می کند . این گیاه داروئی در اطراف جوی های روان همه چشمه های سوباتان یافت می شود . لیساریها پونه را نیز همراه ماست ، ترشیجات ، سالاد و میوه جات خصوصاً انگور محلّی مصرف می کنند . حضوردسته جات زنان و دختران جهت چیدن پونه در محل رویش این گیاه دارویی نیز به نوبه خود دیدنی و جالب است .
در اوایل خرداد هر سال ، زیبایی شگفت انگیز دشتهای شقایق سوباتان یکی از عوامل اصلی جذب گردشگران از اقصی نقاط ایران به این منطقه محسوب می شود .
5 – بومادران : گیاهی از تیره مرکبان دارای ساقه های بلند و برگهایش بسیار بریده و گلهایش خوشه ای مرکب است . ارتفاعش تا 70 سانتیمتر می رسد . رنگ گلهایش سفید یا صورتی و گلبرگهایش ریز و خوشبوست . به این گیاه علف هزار برگ نیز می گویند . عربها به آن " زهرة القندیل " می گویند . خواص داروئی زیادی دارد : اروپائیها از آن به عنوان تب بر ، نیرو بخش و ضد تشنّج استفاده می کنند .امّا در ایران اغلب برای درمان بواسیر و تب های نوبه ای خفیف بکار می رود . بومادران زیاد کننده ادار و بادشکن است . ( فرهنگ معین ج 1ص 606)
جوشانده سر شاخه های آن عادت ماهانه زنان را باز و زایمان را آسان می سازد . سنگ های کلیه و مثانه را دفع می کند . اگر ضماد بومادران را روی محل نیش مار و عقرب بگذارند ، فوراً درد آن را ساکت می کند .
7– سیب کال : معالج اسهال ، تقویت کننده فکر و زیاد کننده بُزاق است . این میوه داروئی جنگلی بوده و در میان درختچه های پارک طبیعی " آلچالق" و جنگلهای اطراف روستای " کَلَمَر" یافت می شود .
8 – ازگیل کوهی : سینه را نرم می کند ، عطش را فرو می نشاند و ضد صفراست . مهمترین خاصیت میوه ازگیل قابض بودن آن است و برای معالجه اسهال خونی خورده می شود . ازگیل کوهی در منطقه پارک طبیعی آلچالق و پایین تر از آن علی الخصوص اطراف روستای کَلَمَر فراوان است . قلندران و درویشان قدیم چوبدستی خود را از چوب ازگیل می ساختند . این روش هنوز هم ادامه دارد . " ازگیل آغاجی " یا "فِتِرا لِس " چوپانان سوباتانی مشهور است .
9 – کَهلیک اُتی(آويشن) : این گیاه داروئی در مناطق و ییلاقات بالادستی سوباتان و در زمینهای سنگلاخی و لابلای سخره ها می روید . جوشانده آن به همراه سایر گیاهان داروئی بیش تر مورد استفاده قرار می گیرد . دامداران بومی برای معطّر کردن کشک و پنیر از برگ آن استفاده می کنند .
10 - علف چای (هوفاریقون) : این گیاه داروئی با ساقه های 20 الی 30 سانتی متر و گلهای زرد زینت بخش باغهای علف سوباتان است . این گیاه برای دستگاه گواارش خصوصاً کسانیکه معده درد انها ریشه عصبی دارد مفید است .هوفاریقون برای سردردهای عصبی - میگرن - تقویت اعصاب - ورم معده و کیسه صفرا مفید است . اسید معده را کاهش می دهد . برونشیت های حاد و مزمن و سرماخوردگی را از بین می برد .
11 – یِمشان (سیاه درخت) : درختچه ای از تیره عنّابهاست ، میوه این گیاه به بزرگی یک نخود و رنگ آن تیره است . از میوه آن شیره ای به نام " نرپرون " – nerprun می گیرند که مُسهلی قوی است . ( فرهنگ معین ج 2)
« در جنگلهای پایین دست سوباتان منطقه ای مملو از این درختچه دارویی وجود دارد که نام آنجا را " چرمه لیوه چول " گذاشته اند . »
13 - قارا گیله : قره گیله - سیاه گیله - قره قات و قره قاط ، همه نامهای مختلف محلی این گیاه دارویی است . درختچه های این گیاه دارویی در جنگل های تالش و در کنار دریا در میان درختچه های انار وحشی فراوان بچشم می خورد . این گیاه در پارک جنگلی و طبیعی آلچالق سوباتان نیز در میان درختچه های آلوچه فراوان است . این درخت دارای برگهای بیضوی و نوک تیز با گلهای سفید بوده و در اوایل پاییز دانه های سیاه ارغوانی آن آماده چیدن می شوند . میوه آن را می توان هم بصورت تازه و هم بصورت خشک شده مصرف کرد . دانه های قاراگیله را دم کرده و برای درمان بیماری دیابت و کاهش فشار خون مصرف می کنند . دم کرده آلبالویی رنگ این گیاه طبی برای کنترل قند خون نیز بسیار مفید است .
14-مولنج :گیاه داروئی دیگر که در جنگلهای اطراف سوباتان وجود دارد ، مولنج یا بارانک است .
بارانَک درختی است از تیره گل سرخ که بومی رشتهکوه البرز، بخشهایی از اروپا و قفقاز و آسیای کوچک و جنوب تا شمال باختری آفریقا است.
در ایران، بارانک از جنگلهای ارسباران در آذربایجان شرقی تا جنگلهای گرگان پراکندهاست و از گونههای کمیاب جنگلهای شمال ایران بهشمار میآید. چوب بارانک در اروپا قیمت بالایی دارد و به همین دلیل به آن «خاویار جنگل» لقب دادهاند.
در تالش به آن «میانز»، در رامسر و شهسوار «گارن» و در کلاردشت به آن «المدلی» میگویند. این گونه به صورت پراکنده و اغلب با پلت، شیردار، راش و ممرز، تیپ آمیخته تشکیل میدهد. بارانک از میانبند تا بالابند دیده میشود و شباهت زیادی به درخت اَلَندَری دارد و تشخیص آنها مشکل است. از نظر علمی، بارانک و اَلَندَری دو گونه جدا هستند ولی جنگلنشینان، آنها را یکی میدانند. الندری بیشتر در مناطق مرطوب از جمله در راشستانها دیده میشود.
بارانک درختی تکزی است و در داخل جوامع گیاهی دیگر دیده میشود و چوبش به دلیل داشتن درون چوب قرمز، در خراطی استفاده میشود.
خوشه میوه مولنج
میوه رسیده مولنج
میوه این گیاه داروئی قهوه ای رنگ بوده و تقریبا طعم ازگیل کوهی را دارد .
15- خار مریم :این گیاه در طول دوره رشد خود ، 30 تا 200 سانتی متر قد کشیده و دارای شکل تقریباً مخروطی شکل بوده. بوته این گیاه به طور میانگین تا 160 سانتی متر قطر رشد داشته است. ساقه این گیاه معمولاً درای حالت پنبهای در دور خود بوده و بیشتر فضای این ساقه توخالیست. برگهای این گیاه معمولاً دارای شکل مستطیلی یا به شکل نیزه در دور خود و پراکنگدی آنها معمولاً چندبرگی و یا دو برگی است. سرگل خوشرنگ این گیاه 4 تا 12 سانتی متر عرض و پهنا داشته. در نیمکره شمالی این گیاه از ماه خرداد تا اواسط شهریور و در نیمکره جنوبی این گیاه از آذر تا اوایل بهمن میروید. دانه این گیاه رنگ سبز تیره و یا در بعضی نژادها سیاه میباشد و کاسه این گل که دانه ها در آن قرار میگیرند رنگ زرد مانندی دارد.
در گذشته خار مریم در پزشکی سنتی چینی به عنوان یک پاک کننده درون ، سم زدا ، نرم کننده کبد و مقوی برای کیسه صفرا بوده است. اگرچه خاصیت درمانی این گیاه هنوز ناشناخته است ، خار مریم بعضی مواقع از برای بیماریهای کبد (زردی یا یرقان ، سیروز و هپاتیت) تجویز میشود ، آزمایشات علمی بر روی حیوانات حاکی از این اینست که سیلیمارین موجود در این گیاه میتواند دارای خاصیت هپاتوپرتکتیو باشد، یعنی خاصیتی که باعث میشود سلولهای کبد از سموم محافظت بشوند. سازمان تحقیقات در مورد سرطان کشور انگلیس میگوید: در اینترنت مواردی مشاهده شده که اذعان میکنند خار مریم برای کاهیدن سرعت رشد بعضی نمونه سلولهای سرطانی بسیار مفید است ، اما هیچ مدرکی دال بر اثبات این موارد نیست .
گل خار مریم
دشت خار مریم در سوباتان
*کاکوتی یا آویشن یا به زبان ترکی (کهلیک اُوتی)* کاکوتی (کهلیک اُتی) (Ziziphora tenuior L) گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن و Oregano است. این گیاه چند ساله است وبوتههای آن پرپشت و ارتفاع آن بین 10 تا20 سانتی متر میباشد و دارای گلهای صورتی است. این گیاه با آویشن هم خانواده است. در زبان مردم رودبار استان گیلان به آن «پلنگ مشت» میگویند و این سبزی طعم دهنده اصلی غذایی به نام شامی رودباری است. در آذربایجان به آن کهلیک اُتی (Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti) به معنای علف کبک گفته میشود. یکی از تیرههای این گیاه که در مناطق کوهستانی شمال خراسان به وفور یافت میشود به زبان کردی کرمانجی آنوخ نام دارد.
کاربرد خوراکی این گیاه در نواحی کوهستانی ایران (بخصوص کردستان) به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano و کمی هم شبیه به پونه است. در تهیه غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن برای Oregano است. از برگهای خشکشده و خردشده کاکوتی به عنوان طعمدهنده در دوغ استفاده میشود و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند. چوپانها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری میکنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی میدانند. در آذربایجان در فصل بهار مردم محلی این گیاه را جمع آوری و به چای اضافه می کنند. استفاده از خشک شده این گیاه هم به صورت کامل یا پودر شده در این منطقه مرسوم است. در کشورهای اروپایی مانند آلمان این گیاه به صورت زنده در فروشگاه ها و در گلدان های کوچک به فروش می رسد. خواص درمانی گرم و خشک ضد باکتری خلط آور ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده. کاکوتی که در گویش محلی خراسان به آن آنخ یا آنوخ گفته میشود دارای نام علمی Ziziphora tenuior L. از خانواده Lamiaceae میباشد. Thymus که نام علمی آویشن میباشد نیز از خانواده Lamiaceae میباشد. هر چند اثرات این دو گیاه بسیار شبیه همدیگر میباشند. آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده میگردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد.
* علف چشمه یا به زبان ترکی (بولاغ اوتی)* این سبزی به صورت وحشی در فصل بهار بیشتر در آش کاربرد دارد. نامهای دیگر آن عبارتند از آب تره، شاهی آبی، جرجیر بیابانی، ترتیزک آبی، علف چشمه، قره العین و ...
در طب سنتی، بولاغ اوتی دارای طبعی «گرم و تر» است. بولاغ اوتی به تیره شببو تعلق دارد. گیاهی است علفی و پایا که از ساقههای خوابیده آن که عموما ضخیم و گوشتدار است، ریشههای کوچک و سفید رنگ به صورت شبکهای خارج میشود که ارتباط آنها در نقاط مختلف زمین را باعث میگردد. برگهای آن متناوب و گوشتدار به رنگ سبز تیره و عاری از کرک است. در قسمت انتهایی ساقه آن گلهای سفید رنگی مجتمع به شکل خوشه ظاهر میشود که پس از آمیزش هر یک میوهای به صورت خورجین و به طول 2 تا 2.5 سانتیمتر تبدیل میگردد. دانهاش قهوهای رنگ مدور و واقع در دو ردیف در داخل میوه است، طول ساقه آن به تناسب شرایط محیط زندگی تفاوت میکنند. بطوری که در جریانهای آب کم عمق ساقهاش کوتاه ولی در جریانهای آب نسبتا عمیق که زلال نیز باشد از 2 متر هم تجاوز میکند. نمونههایی از این گیاه در ارتفاعات زیاد میرویند. معمولا طعمی تلخ دارند و برعکس نمونههایی که در اعماق زیاد آب رشد میکنند طعم تند خود را از دست میدهند. خواص درمانی: این سبزی شامل ویتامینهای زیادی چون B کمپلکس، به خصوص B۱, E,C و دارای املاحی چون گوگرد، سدیم، ید و کلسیم و همچنین دارای پنیسیلین گیاهی میباشد. بولاغ اوتی خاصیت نیروبخشی داشته و مصرف آن باعث طول عمر در افراد میشود. استفاده از آن به صورت خام، پایین آورنده قند خون است. جوشانده آن در تسکین ناراحتیهای قلبی و ورم قوزک پا موثر است. بولاغ اوتی اشتهاآور خوبی محسوب میشود و در مادران شیرده، خاصیت شیر افزایی دارد و استفاده از آن به خانمهایی که دچار سرطان سینه هستند، توصیه میشود.
مصرف بولاغ اوتی، باعث درمان ناراحتیهایی چون آسم، سل ریوی، برونشیت، اختلالات هاضمه، گواتر، اسهال خونی، زخمهای واریسی، راشیتیسم، یرقان، اسکوربوت، رماتیسم، نقرس و انواع ناراحتیهای کلیه، کبد و برای بیماریهایی مثل زردی نوزاد استفاده میشود. مصرف آن با عناب، درمان تب بوده و در رفع این بیماری خصوصا در زمستان (به صورت لوسیون) موثر است. موارد منع مصرف این سبزی عبارتند از: ۱) استفاده از این سبزی در بعضی افراد ایجاد سوءمزاج میکند. ۲) افرادی که دچار هموروئید (بواسیر) هستند نبایستی از آن مصرف کنند. ۳) مصرف این سبزی برای خانمهای نابارور مضر است. ۴) مصرف زیاد این سبزی در بدن ایجاد سودا میکند. تذکر: در بعضی اشخاص ایجاد تشنجات دردناک مثانه و در برخی موارد عدم دفع ادرار می نماید، در زنان باردار موجب تشنج در رحم و در نتیجه باعث سقط جنبن می گردد.
* نسترن کوهی - گیلدیک یا شیلانگ* نام گیاه: نسترن کوهی, گل سرخ وحشی, گل سرخ بری , گل باغی یا گل باخی - گل محمدی نام محلی: در آذربایجان و اردبیل: گیلدیک و در کردی به شیلانگ معروف است نام علمی: Rosa canina L. نام انگلیسی: Dog rose – pig rose تیره: گل سرخ Rosaceae
تاریخچه نسترن کوهی از گیاهان دارویی ارزشمندی است که مردم اکثر سرزمینها از میوه های این گیاه برای درمان بعضی از بیماریها استفاده می کنند. از میوه نسترن کوهی میوه بدون دانه و حتی از دانه آن به عنوان دارو یاد شده است. میوه این گیاه سرشار از ویتامین C است و سایر ویتامین ها را نیز دارا می باشد و برای جبران کمبود ویتامینهای بدن استفاده می شود. در برخی از کشورها از میوه های نسترن کوهی مربا یا مارمالاد تهیه می کنند مواد موثره این گیاه سبب کاهش اسید اوریک و معالجه ناراحتیهای ناشی از نقرس می گردد. از این مواد همچنین برای مداوای تورم کلیه و مجاری ادراری استفاده می شود. روغن دانه های نسترن کوهی در صنایع بهداشتی و آرایشی مورد استفاده فراوانی دارد. صرف نظر از خصوصیات دارویی این گیاه جنبه های زینتی آن در فضای سبز (بخصوص در مناطقی که از نظر شرایط آب و هوایی و خاکی از وضعیت خوبی برخوردار نیستند) در خور توجه بوده و حتی در اغلب اوقات به عنوان پایه برای رزهای زینتی مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه پراکنش زیادی در کشور دارد و حتی در بعضی نقاط به عنوان علف هرز در مزارع رشد می کند. نسترن کوهی گیاهی درختچه ای و چند ساله است و بطور خودرو در مناطق خشک روی صخره ها و حتی در بوته زارها می روید. ارتفاع آن متفاوت و بسته به شرایط اقلیمی محل رویش 3 – 0.5 متر است. ساقه آن مستقیم و استوانه ای شکل است و انشعابات متعددی دارد که گیاه را پرپشت و استوانه ای شکل می سازد، ساقه ها پوشیده از خارهای خمیده یا قلابی شکل می باشد. برگهای نسترن کوهی مرکب شانه ای و دندانه داربوده، تعداد برگچه ها فرد و بین 5 تا 11 عدد است. برگچه ها روی دمبرگ مشترکی به طول 2-7 سانتی متر قرار می گیرند. هر برگچه صاف و کبود رنگ بوده , گاهی روی رگبرگ کمی کرک وجود دارد و در رگبرگهای پشت برگچه تارهای غده ای وجود دارد.برگچه ها دارای دندانه های اره ای نوک تیز کشیده رو به بالا می باشند.گلها معطر, به قطر 2-8 سانتی متر بوده و به دنبال یکدیگر بر روی ساقه ظاهر می شوند،دارای یک پایک صاف و کم و بیش خزی به طول 0.5-2.5 سانتی متر و گلبرگها سفید یا صورتی رنگ هستند . کاسبرگها شانه ای پس از ریختن گلبرگها برگشته و معمولاً بعد از رسیدن میوه خزان کننده خامه بدون کرک یا دارای مقدار کمی کرک می باشد.
میوه آن گرد یا تخم مرغی کوزه ای شکل , کشیده , صاف با رنگ قرمز روشن (در مرحله رسیدگی کامل به رنگ قرمز تیره مایل به قهوه ای) که سینورودون نام دارد و دانه ها در داخل آن قرار دارد. پس از انجام عمل لقاح در گل، جدار برجستگی کوزه ای شکل ضخیم و قرمز رنگ شده، مواد مختلف ذخیره می نماید و Cynorrhodon نامیده می شود.(نام Cynorrhodon به تفاوت به نهنج فرو رفته و کوزه ای شکل اطلاق می گردد). جدار داخلی قسمت کوزه ای شکل، دارای الیاف باریک، نازک و ابریشمی است و در آن فندقه های متعدد بیضوی زاویه دار و بسیار سخت جای دارد که میوه حقیقی گیاه هستند. زمان گلدهی: اردیبهشت تا مهرالبته درننه کران(1,3,5,6,8) محل رویش و پراکندگی گیاه این گیاه در بلوارها، حاشیه جاده ها و در داخل پارکها کشت می شود. پراکندگی آن در ایران: الموت، قزوین، ارتفاعات البرز، اردبیل، سهند، نیشابور کوه دنا، پل زنگوله، کندوان، دره کرج، نساء،لرستان، اراک، همدان ، گرگان ( مینودشت، بین نوده و شاهرود، علی آباد، بین شاه پسند سابق و بجنورد، جنگل گلستان در ارتفاعات 1000 متری)، مازندران ، گیلان، آذربایجان( دره قطور، قاسملو)، کرمانشاه، زنجان، اصفهان، بختیاری، فارس، کرمان، کردستان (خورخوره سقز، روستای بست از توابع فعلی دیواندره، سرشیو سقز، باخان از توابع مریوان، سلطان احمد در شهرستان مریوان، کوه نکروز از توابع سقز، اویهنگ و خواشت و رشنش، پیر خضران، هشمیز و شیان از توابع سنندج ، چهل چشمه ، قصر شیرین و....) از نظر ترکیبات شیمیایى در گیاه وجود اسانس روغنى فرار یا روغن مانتول گزارش شده است. به علاوه در اعضاى این گیاه مقدارى تانن مواد رزینى و قند نیز وجود دارد. مالیدن دم کرده آن براى رفع خارش و رفع گازهاى رحم و رفع سستى و عفونت رحم مفید است. مالیدن سوخته گیاه براى تقویت لثه هاى دندان نافع است. پونه بادشکن، ضدنفخ، خلط آور و مفید براى سیاه سرفه، آسم است و سرفه را آرام و خروج خلط را تسهیل مى کند و اثر محرک بر روى ترشح معده دارد و در استعمال خارجى براى رفع لکه هاى جلدى مفید بوده و بخور دادن مقدارى پونه براى درمان سینوزیت مفید است، ضمناً بهتر است پونه با مقدارى کتیرا خورده شود. مقدار خوراک پونه تا هشت گرم بوده و سایر انواع دارویى این گیاه مانند نعناع تهیه و خورده مى شود.این گیاه دارویى از نظر طبیعت طبق نظر حکماى سنتى، گرم و خشک و همچنین براى جلوگیرى از سکسکه و آشفتگى و دل به هم خوردگى و ازدیاد عرق مفید و قاعده آور بوده و به عنوان ضدسم جانوران گزنده سمى بسیار نافع است و معمولاً از شاخه هاى گلدار و برگ آن به صورت دم کرده استفاده مى شود. گیاهی است علفی یکساله شبیه نعناع ولی کوچکتر دارای ساقه راست کوتاه و خزنده به رنگ قرمز مایل به قهوهای و گل های ریز صورتی سفید و برگ های نرم خاکستری که ارتفاع آن به 10 تا 30 سانتی متر می رسد .پونه از جمله سبزی های خوردنی است که طعمی خوش مزه و مطبوع و طبیعتی گرم وخشک دارد بطور وحشی در صحرا و در کنار رودخانه ها حتی داخل آب می روید. پونه به اسامی مختلفی نامیده می شود که معروفترین آن ودینه و پودنه وقودنج می باشد. انواع دیگرآن موسوم به خالواش است که در شمال و نواحی گیلان می روید نوعی دیگر پونه کوهی است که ظاهرا مشخصات پونه را دارند ولی با خواص شیمیایی متفاوت و هر سه نوع آن به صورت تازه و خشک کرده در غذا مصرف می شوند.پونه مسکن اعصاب ضد تشنج و هیستری می باشد.
* پونه کوهی یا به زبان ترکی (یارپیز)* گیاهی است خوشبو شبیه مشخصات نعناع و پونه و خالواش که بطور خودرو و در جاهای خشک و زمین های شن زار و دامنه کوهها می روید. در این گیاه مواد چربی و قند تانن و فنول وجود دارد عطر مطبوع ان به علت وجود اسانسی به نام سیمن می باشد که از اویشن و اکالیپتوس و زیره هم به دست می آید.
10 تا 20 گرم ساقه های خشک پونه کوهی را در یک لیترآب دم کنید .آب صاف آن را یک استکان قبل از غذا میل نمایید ازآب دم کرده آن (کمی گرم باشد) در ایام ناراحتی های عصبی با این آب شستشو نمایید و این عمل را تا بهبودی کامل ادامه دهید .نام علمی پونه از واژه لاتین « پولکس» به معنای شپش مشتق شده است. رومیان قدیم، از پونه برای دفع شپش استفاده می کرده اند و برای این کار یا آنها را در اتاق آلوده سوزانده و یا روی رختخواب می پاشیدند. مالیدن برگهای تازه ی پونه بر روی پوست، حشرات را دفع کرده و حیوانات دست آموز خانگی را از آلوده شدن به شپش حفظ می کند. برای دفع کنه و حشرات، میتوان در محل آغل حیوانات پونه پاشید و یا اینکه با یک جوشانده ی پونه حیوانات را شستشو داد. در گذشته های دور، برای دوره ماهانه عقب افتاده و تنظیم آن از پونه استفاده می شده است. در نوشته های کلپپر در قرن هفدهم آمده است: '' جوشانده ی گیاه پونه را بنوشید تا پریود عقب افتاده مرتب شود'' باید توجه داشت که حتی مقدار کم روغن پونه سبب از کارافتادگی کلیه، تشنج و اغما می شود و فرد مبتلا هیچگاه به حال نخست باز نمی گردد، از اینروباید از مصرف خودسرانه آن اجتناب کرد برگهای پونه خطر کمتری دارند و گیاه پزشکان، نعنای صحرایی را به جای آن تجویز می کنند. سرخپوستان آمریکایی، چای پونه را برای درمان دردهای ناشی از گرفتگی عضلات و همچنین مداوای سرماخوردگی مینوشیدند. در انگلستان نیز چای پونه یک شیوه ی درمانی سنتی خانگی برای سرماخوردگی و زکام بوده است. پونه تعریق را در بدن تحریک می کند و به همین سبب یک درمان موثر برای سرماخوردگی است در آشپزی، از پونه برای عطر و مزه دادن به فرنی و همچنین تهیه سس استفاده میشده است، ولی امروزه به علت طعم تند، از پونه استفاده غذایی نمیشود. پونه ماهیچه های رحم را منقبض می کند، بنابراین در دوران حاملگی باید از خوردن آن اجتناب کرد.
زیستگاه طبیعی گیاه بومی اروپا و غرب آسیاست. در خاکهای حاصلخیز و خمرطوب و خاکهای شن دار و اغلب در گودالهای، کنار نهرها، حوضچه ها و استخرها می روید مشخصات ظاهری: پونه معطر متعلق به خانواده ی نعناع و به شکل بوته های کوتاهی در روی زمین می روید و ساقه مستقیم آن تا 30 سانتیمتر هم رشد می کند. ساقه ی شاخه دار و چهار بر آن دارای برگهای تخم مرغی شکل است که با کرک کم پشتی پوشیده شده اند و به رنگ سبز مایل به خاکستری هستند. لبه های برگها دندانه دار و یا به شکل حلوزونهای دو کپه ای می باشند. پونه بوی تندی شبیه نعناع از خود متصاعد می سازد. در اواخر تابستان، گلهای دو لبه ای آبی رنگ مایل به بنفش در محور برگها شکوفه می کنند و تشکیل حفه های گل فشرده ای را می دهند.
* اسپند- اسفند یا (اوزرلیک) گیاهی است به صورت بوته در بیابانها، نقاط معتدل و سردسیر میروید این گیاه در اطراف زنجانٰ همدان و بخصوص در منطقه مغان زیاد دیده میشود.
خواص درمانی: مردم به اثر ضد عفونی کنندگی اسفند در زمانهای دور پی برده بودند و در اطراف بستر بیمار و جاهای پر ازدحام از آن دود میکردند و بدین طریق محیط را ضد عفونی میکردند. پیامبر فرمود شفا در تلخیست اسفند بسیار تلخ است و در طب نبی فرمود خوردن اسفند باعث شجاعت می شود و ترس از انسان دور میشود برای فرد ترسو اسفند دود می کنند می ترسند چشم بخورند نوشیدن جوشانده ریشه اسفند در هر روز صبح ناشتا برای درمان اگزما مفید میباشد. کسانی که به علت ضعف مثانه یا سستی کمر دچار شب ادراری میباشند شبها با خوردن مخلوطی از تخم رازیانه و اسفند و صبحها با خوردن یک یا دو عدد تخم مرغ و کمی عسل شب ادراری آنها درمان خواهد شد.
*شیرین بیان* شیرین بیان گیاهی است چندساله و از خانواده ی بقولات Fabaceae که ارتفاع آن گاها به ۱ تا ۲ متر می رسد. برگ های آن به فرم شانه ای مرکب فرد می باشند که برگچه های آن دارای حالت چسبناکی هستند. گل های شیرین بیان به رنگ های آبی یا آبی متمایل به ارغوانی و گاها زرد دیده می شوند. میوه ی این گیاه از نوع نیام است که معمولا هر میوه دارای ۳ تا ۶ عدد دانه ی لوبیایی شکل می باشد. ریشه ها و ریزوم های این گیاه دارای پوستی قهوه ای رنگ هستند که پس از جدا کردن این پوسته ی خارجی به سایر قسمت های ریشه می رسیم که به رنگ زرد دیده می شوند و دارای طعم شیرینی می باشند.
پراکنش و نیازهای اکولوژیکی شیرین بیان در اکثر مناطق جهان بخصوص میان دو عرض جغرافیایی ۳۰ و ۴۵ درجه در نیمکره شمالی زمین می روید. این گیاه در کشورمان نیز پراکنش بسیار وسیعی دارد و در استان هایی چون خراسان (شمالی و رضوی)، آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، گلستان، کردستان، فارس، اصفهان، تهران و … مشاهده می شود. شیرین بیان بطور کلی گیاهی نورپسند است که در طول رویش به هوای گرم و رطوبت متوسط نیاز دارد. کاشت، داشت و برداشت تکثیر رویشی (تقسیم ریزوم و ریشه) روش تجاری تکثیر شیرین بیان می باشد اما این گیاه را بوسیله ی بذر نیز می توان تکثیر نمود که در اینجا به تکثیر رویشی این گیاه می پردازیم. در فصل پائیز (آبان ماه) ریزوم گیاهان ۳ تا ۴ ساله را پس از خروج از خاک به قطعات ۱۵ تا ۲۵ سانتی متری تقسیم می کنند. این قطعات را در ردیف هایی با فاصله ی ۶۰ تا ۸۰ سانتی متر و با فاصله ی۳۰ تا ۴۰ سانتی متر از یکدیگر کشت می نمایند. پس از کاشت بایست به سرعت آبیاری صورت بگیرد. شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی است که بیشتر بصورت بهره برداری از طبیعت به بازار مصرف می رسد و کمتر مورد کشت و کار قرار می گیرد و جالب است که بدانیم ریشه ی این گیاه بصورت خشک شده یا عصاره، یکی از مهمترین اقلام صادراتی کشورمان در بخش گیاهان دارویی است و در بسیاری از کشورهای اروپایی نظیر انگلیس، آلمان، بلژیک، فرانسه و … مورد کشت وسیع قرار می گیرد. برداشت ریشه های این گیاه در فصل پائیز سال سوم یا چهارم صورت می گیرد. این عمل در سطوح کوچک با استفاده از بیل و در سطوح وسیع توسط ماشین های مخصوص انجام می شود.قسمت مورد استفاده ی این ریشه های این گیاه هستند که دارای ترکیبات مختلفی می باشند. مهمترین ترکیب موجود در ریشه های این گیاه اسید گلیسریزیک است که ۵۰ بار از شکر شیرین تر می باشد و مقدار آن با توجه به شرایط محیطی و واریته ی گیاه بین ۵ تا ۲۰ درصد می باشد. خواص درمانی و کاربرد مهمترین خواص درمانی ریشه های این گیاه عبارتند از: ملین،خلط آور، مدر، درمان کننده ی زخم معده و اثنی عشر، موثر در درمان بیماری های دستگاه تنفس مانند برونشیت و التهاب نای و … در داروسازی از عصاره ی ریشه ها برای شیرین کردن طعم داروها بصورت گسترده استفاده می شود. احتیاطات مصرف: مصرف بی رویه ی ریشه های این گیاه بدلیل تحریک غدد فوق کلیوی و ترشح بیش از اندازه ی هورمون آلدسترون ممنوع اعلام گردیده است. این حالت سبب عوارضی چون اختلال در فعالیت های متابولیسمی، بالا رفتن فشار خون و … می گردد. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی منع شده است. نحوه ی مصرف: ۱ تا ۴ گرم از پودر ریشه ها را بصورت دمکرده و یا جوشانده به تعداد سه مرتبه در طول روز استفاده می کنیم.
* تاج ریزی یا به زبان ترکی (قوش اوزومی) نام علمي اين گياه،Solanum nigrum است كه در بيشتر مناطق ايران ديده ميشود و در پرديس دانشگاه فردوسي مشهد هم وجود دارد. ساير انواع تاجريزي عبارتند از: Solanum alatum : ميوه آن قرمز است و بيشتر در جنوب و جنوبغرب ايران ميرويد. Solanum luteum : ميوه آن زرد تا قرمز است و به جُز شمال و شمالشرق، در بقيه مناطق ايران ديده ميشود. Solanum olgae: ميوه آن نارنجي تا قرمز است و در شمالشرق ايران ميرويد.
ميوه همه تاجريزيها ابتدا سبزرنگ است و هنگام رسيدن، رنگين ميشود. گرچه تاجريزي سياه، بيشترين پراكندگي را در ايران دارد اما آنچه اغلب در بازار گياهان دارويي رواج دارد، ميوههاي خشكشدة سه گونة نامبردهشده در بالا است. علاوه بر تاجريزيهاي يكسالة فوقالذكر، گونههاي چندسالة ديگري هم در ايران يافت ميشوند كه كمتر مورد استفادة دارويي قرار ميگيرند. تاجريزي به نام سگانگور هم شناخته ميشود ولي در كتابهاي قديمي طب سنتي از آن به عنوان عنبالثعلب (انگور روباه) ياد شده است. خواص و كاربرد: طبيعت تاجريزي، بسيارسرد و خشك است. اين گياه، كاهنده تب، بندآورنده خون، ضدّدرد، مُسكن، مُليّن، مُدر، مُعرّق، مخدّر، ضد روماتيسم، ضدسرفه و ضدآسم است. خوردن مقدار كمي از ميوه رسيده و تازه آن برای رفع يبوست، مناسب است. براي بهرهبرداري از اين گياه، مصرف روزانه سهمرتبه از دو تا چهار گرم خشكشدة آن بهصورت دمكرده، توصيه شده است. ميوه خشكشده تاجريزيهاي رنگين (زرد، نارنجي و قرمز)، يكي از اقلام دارويي معروف "جوشانده يا خوردهجوشانده" است كه معمولاً همراه با پرسياوش، گل زوفا، گل بنفشه، ختمي خبازي، عناب و سپستان مورد استفادة فراوان قرار ميگيرد. اين داروي تركيبي، در طب سنتي بسيار رايج است و به عنوان تببُر، مُسكّن و مُليّن، بهخصوص براي كودكان به كار ميرود.
برگها و سرشاخههاي گُلدار اين گياه، سمّي محسوب ميشود و در مواد مختلفي اغلب به صورت استعمال خارجي استفاده ميگردد. كُمپرس دمكرده و بخور خشكشدة آن، براي زكام، آبريزش شديد و سردرد، مفيد است. همچنين ماليدن جوشاندة آن، براي تسكين كوفتگي و ضربديدگي عضلات و رفع برخي خارشها مناسب است. لهشدة برگ و سرشاخههاي گلُدار تازه آن، به صورت استعمال خارجي براي ازبينبردن ورمهاي گرم، تسكين دردهاي روماتيسمي و مفصلي، سوختگيهاي ناشي از آتش، زخم آبله، ورمها و دردهاي سرطاني، سودمند است. احتياط به علت وجود ماده سمي سولانين در اين گياه، مصرف آن بايد به مقدار كم و در بازه زماني كوتاهي صورت گيرد. سمّيت آن در برگها و سرشاخههاي گُلدار، بيشتر است؛ لذا در مصرف بيش از حد مجاز آن بايد جانب احتياط را مراعات كرد. (باشگاه خبرنگاران) * نکته: شناسایی این گیاهان دارویی، حاصل تحقیقات دانشمندان و محققان ایران و خارجی بوده که سالها برای بدست آوردن انواع خواص این گیاهان که در گذشته نیز در طب سنتی کاربرد داشته، مورد آزمایش و مطالعه قرار داده و امروزه از این گیاهان، میوه جات و سبزیجات وحشی که بیشتر مناطق کوهپایه ای و کوهستانی کشورمان از جمله دشت مغان شناسایی شده برای معالجه انواع بیماری ها استفاده می شود. که پایگاه اطلاع رسانی آران مغان با جمع آوری مطالب و استناد به دانشنامه ویکی پدیا و... به بازنشر آن کرده است. اسامی گیاهان دارویی و خواص آنها که در منطقه مغان شناخته شده است:
شیر سنگ - سودَین (فرفیون): ساقه اش برای رنگ کردن پشم بکار می رود به این گیاه شیر سنگ نیز می گویند
پنيرك: گياهي است پايا به ارتفاع 60-20 سانتيمتر و پوشيده از كركهاي دراز كه به حالت وحشي در جنگلها و اراضي باير ميرويد. به علاوه به منظور استفادههاي درماني كم و بيش پرورش مييابد. ريشه آن گوشتدار، سفيد رنگ و ساقه آن راست و استوانهاي كل است. برگ هاي متناوب بزرگ، با دمبرگ دراز، شامل 5 تا 7 لوب دندانهدار و گلهايي به رنگي گلي مايل به بنفش با تزييناتي از خطوط تيره دارد. قسمت مورد استفاده آن، برگ، گل و حتي گياه كامل است. در نواحي مختلف به تفاوت گونههاي مجاور يا واريتههاي ان نيز به مصارف درماني ميرسد. در استعمال خارجي، ريشه و برگ له شده پنيرك، جهت رفع التهابهاي سطح بدن، با قرار دادن بر روي عضو و همچنين براي رفع جوش صورت و دانههاي جلدي بكار ميرود. ضمناً درد و ناراحتيهاي محل جوش و دانهها را تسكين ميدهد. از برگ اين گياه، لوسيونهاي بهداشتي جهت تسكين تحريكات پوست صورت و تامين لطافت آن به صور مختلف ساخته ميشود كه يكي از آنها، تهيه دمكردهاي از يك مشت برگ در يك ليتر آبجوش است.
پوست انار: پوست انار ، دمل دندان را باز می کند
گل ختمی: گل ختمی را برای درمان ورم معده مصرف می کنند و همچنین خیس کرده با آبش مریشها را اماله می کنند. و برای درمان دل درد بچه ها نیز مفید است.
دم گیلاس: دم گیلاس هم به عنوان مُدر مصرف می شود و هم برای سلامت دندانها
کاکل ذرت: كاكل ذرت را قبل از رسیدن كامل میوه یعنی قبل از پژمرده شدن آن می چینند و به سرعت خشك می كنند. كاكل ذرت بعد از خشك شدن رنگ قهوه ای پیدا می كند. برای درست كردن دم كرده كاكل ذرت ،مقدر 30 گرم از آ ن را در یك لیتر آب جوش ریخته و به مدت پنج دقیقه دم کنید - كاكل ذرت دارای مقدار زیادی پتاسیم است، به همین دلیل دم كرده آن ادرار آور است و آرام كننده دستگاه ادراری است - درد و ناراحتی های دستگاه ادراری را تسكین می دهد - سنگ مثانه ،التهاب و درد مثانه را از بین می برد - كاكل ذرت بطور كلی دستگاه ادراری را تمیز می كند به غیر از كاكل ذرت از برگ ، ریشه وساقه بلال نیز استفاده طبی به عمل می آید - جوشانده ساقه وسط بلال خونریزی بینی را بند می آرود - برای دفع سنگ مثانه از جوشانده برگ های ذرت استفاده كنید - جوشانده ریشه ذرت برای سوزش مجاری ادراری مفید است - جوشانده وسط ذرت درد شكم و معده را از بین می برد - در قدیم برای معالجه سوزاك از جوشانده ساقه بلال استفاده می كردند
گل آفتابگردان: هم شاش بند را علاج می کند و هم ملین خوبی است
سلام بر خالق جهان سلام بر تو که گردی سلام بر تو که گردویی ای جادوی خندان تدایی مغز فسفر انسانی ای زیبا که دوست انسانی گردو به معنی لری به نان گرد و دوغ مخلوطی از گردو می گویند سلام بر آب دوغ و گردو
پوست گردو: برای زخم معده مصرف می شود
دَم گل سرخ: برای دل درد بکار می رود
نوروز گولی: عطرش مفید است و انسان زکام نمی شود
برگ درخت شفتالو: برگ درخت شفتالو سودمند است،بر دفع کرم شکم اولا (کدودانه) را و طریق آن است که او را خورد کرده بکوبند و بر ناف ضماد کنند و اگر کسی را در گوش کرم پدیدار آید او را کویند و آب او را بگیرند و در گوش بچکانند،کرم را بکشد. (صید نه ابوریحانص ۲۸۳)
زالزالک: زالزالک و یا کویج با نام علمی Crataegus aronia یکی از گیاهانی است که در ایران از جمله در بلندی های بالای 2500 متر می روید. این گیاه دارای دو نوع سفید و قرمز می باشد. بد نیست بدانید در شمال ایران گونه های وحشی زالزالک به شکل خودرو در جنگل ها می روید که به آن " ولیک" می گویند. این میوه اگر چه جثه ای کوچک دارد ولی بسیار پُرفایده و مغذی است و به رنگ های زرد و نارنجی در اکثر نواحی معتدل می روید. رسیده ی این میوه، شیرین، گوشتی و دارای هسته های زرد رنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هسته های آن می تواند قاتل دندان های شما باشد. زالزالک و قلب شما این میوه علاوه بر ویتامین های A ، B، C و تانن دارای کلسیم و مختصری پکتین است که برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه می شود. مهم ترین اثر زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری می کند. در اغلب کشورهای اروپایی خصوصا آلمان برای درمان بی نظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک استفاده می شود. همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین(سفت شدن دیواره رگ ها) بسیار کاربرد دارد. خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ی زالزالک تحقیقات جدید نشان می دهد که زالزالک آنتی اکسیدان بسیار قوی محسوب شده و می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مقوی عمل کرده و در تنظیم وزن، گلوکز خون و التهاب نقش داشته باشد. محققان آمریکایی طی بررسی هایی که روی زالزالک انجام دادند، دریافتند این میوه به خاطر داشتن مقادیر بالایی از مواد آنتوسیانین، بسیار مفید است و در رنگ های مختلف این میوه آنتوسیانین های زیاد و متفاوتی یافت می شود که دانه های زالزالک را از فشار اکسایشی نور خورشید حفظ می کنند. خوردن زالزالک بدن ما را از موقعیت های زیان آور مانند قرار گرفتن در معرض آلودگی و رادیکال های آزاد حفظ می کند. به عبارتی تحقیقات نشان می دهد مصرف زالزالک در درمان برخی بیماری ها، از سرطان گرفته تا چاقی، اثر مثبت می گذارد و این تاثیر به دلیل خواص ضد التهابی ماده ی آنتوسیانین موجود در آن است، به طوری که ثابت شده بسیاری از بیماری ها به دلیل التهاب های کنترل نشده ای است که دامنگیر ما می شود. مواد موجود در زالزالک قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود می بخشد. به نقل از Sience Daily، محققان در زمینه ی تاثیر زالزالک و خواص آن، تحقیقات خود را روی موش هایی انجام دادند که از پیش مبتلا به دیابت بودند. آن ها ابتدا به 18 موش نر، حدود 6 ماه غذای سرشار از قند میوه دادند سپس آن ها را دو گروه کردند؛ به یک گروه آب خالص و به گروه دوم مخلوط آب و عصاره ی زالزالک دادند و این کار را تا 6 ماه ادامه دادند و وزن و چربی بدن، قند خون و شاخص های مولکولی التهابی آن ها را مورد بررسی قرار دادند. در انتها محققان به این نتیجه رسیدند موش هایی که مخلوط آب و عصاره زالزالک مصرف کرده بودند، نسبت به گروه دیگر، از کاهش وزن بیشتر، چربی کم تر ، قند خون و تر یگلیسیرید پلاسمای پایین تر و چربی LDL کم تری برخوردار بودند. این تغییرات در انسان ها باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی می شود و مشکلات التهابی را کاهش می دهد. یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوییدهایی می باشند که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتی اکسیدانی آن ها تغییر می کند. میوه های قرمزرنگ دارای اثر قوی، صورتی اثری ضعیف و زرد اثر ضعیف تری دارند. گل زالزالک علاوه بر میوه ی زالزالک از گل آن نیز برای درمان استفاده می شود. گل زالزالک برای درمان تشنج مفید بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم می کند. لذا دم کرده ی آن برای درمان بیماری های مزمن قلب استفاده می شود. زالزالک و دیابت نتایج یک پژوهش نشان داد: مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و LDL کلسترول سرم می شود. این مطالعه با اثر مصرف خوراکی سرشاخه ی زالزالک بر غلظت گلوکز و لیپیدهای سرم و تراکم سلول های بتا در موش های صحرایی دیابتی توسط دکتر مهرداد روغنی، عضو گروه فیزیولوژی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد بررسی شد. یافته های این مطالعه حاکی است در گروه دیابتی درمان شده با گیاه، غلظت گلوکز سرم به طور معنی دار در هفته های سوم و ششم کمتر از گروه دیابتی بود. کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. خلاصه ی این پژوهش در مجله ی غدد درون ریز و متابولیسم ایران انجام شد دیگر خواص زالزالک این میوه به علت غنی بودن از اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز در مواقع کم خونی و سل اثر نیکویی دارد. زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است بسیار قابض بوده و می توان آن را جهت درمان اسهال های خونی به کار برد. البته نوع کوهی آن قابض تر از سنجد است و از خونریزی معده نیز جلوگیری می کند. رنگ زرد و صورتی این میوه در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و اشتها را زیاد می کند. البته این میوه را وقتی که کاملا رسیده و رنگ انداخته مصرف کنید تا دچار ناراحتی های گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید. زالزالک خشک شده زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C ی خود را از دست می دهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ می کند. لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوایش دائما عوض می شود نگه داشت. البته در مقایسه، میوه ی تازه ی زالزالک اثرات نیکوتری دارد و می تواند به ازدیاد شیر مادران شیرده و افزایش کیفیت آن بیفزاید.( ویکی پدیا- ایسنا- جام جم) گردآوری: مرتضی بری منابع: - ویکی پدیا - سایت سلامت - سایت تندرستی - تبیان - سایتهای خبری باشگاه خبرنگاران جوان، ایسنا، جام جم، ارس تبار انتهای پیام/ تاریخچه چای : تحقیقات نشان میدهد که بوته چای را در حدود۳هزار سال (ق.م) در چین می شناخته اند . کیاه چای و واریته های ان به حالت وحشی در شمال هنددرناحیه ای به نام اسام میروییده . از نظر کاشت و مصرف چین اولین محلی است که این گیاه در انجادر حدود ۲۷۰۰ سال (ق.م)کشت می شده وبه مصرف میرسیده در زمانهای گذشته کاهنهای بودایی برای کمتر خوابیدن از چای استفاده می کرده اند وافسانه ای دراین مورد هست که می گوید کاهنی بنام بودهیدهارمادر مراجعت از ژاپن به خواب می رود وپس از بیدار شدن برای تنبیه شدن مژههای خود را کند وروی زمین ریخت این مژهها در خاک ریشه داد وتبدیل به درخت چای شد . انتشار این گیاه از چین به ژاپن وهندو از قرن پانزدهم در اروپا کشت چای رایج شد
از اوایل قرن بیستم چایکاری در ایران اغاز شد . قبل از سال ۱۲۸۰(ه . ش )کشت چای درایران رواج نداشت و ایرانیان قدیم به جای چای قهوه می نوشیدند . به همین دلیل چایخانه های ایران همان نام قدیمی خود یعنی قهوه خانه را حفظ کرده اند .
علاقه دولت ایران به کشت چای در سال ۱۲۸۰ (ه .ش)باعث شد تا سفیر ایران در هند بنام حاج محمد میرزا کاشف السلطنه ماموریت یافت تا چگونگی کشت چای را بیاموزد . ایشان پس از مدتها کار وتلاش روی مزارع چای در هند موفق شد اصول و فنون چایکاری را بیاموزد و با موافقت دولت هند تعداد ۲۰۰۰ نهال چای به ایران بیاورد و انها را در زمینی در نزدیکی شهر لاهیجان در استان گیلان بکارد . پس از ان بودکه بتدریج کشت چای در ایران رواج یافت .
مشخصات چای تقسیم بندی چای از لحاظ زراعی : ۱ -گونه چینی ۲- گونه اسامی و کامبوجی ۳-نژادهای دو رگه تقسیم بندی گیاه چای از لحاظ طرز تهیه و تولید : ۱- چای سیاه ۲- چای سبز ۳- چای اولنگ ۴- چای قالبی گیاه چای خواص چای : چای مانند قهوه در ردیف رایج ترین و مهم ترین نوشابه های مطبوع و مورد مصرف در بیشتر جهان می باشد .
چای دارای اهمیت غذایی ودارویی بسیاری است . ولی مهم ترین اثر ان تاثیر برروی سیستم اعصاب و در نتیجه رفع خستگی و ایجاد ارامش در انسان است چای دارای مقادیر قابل توجهی پروتئین . هیدراتهای کربن وانواع مختلفی از ترکیبات شیمیایی میباشد . چای دارای اثر انرژی زایی بالایی میباشد . بطوری که یک فنجان چای ۴ کیلو کالری انرژی به بدن می رساند . مصرف زیاد چای می تواند باعث طپش قلب . عصبانیت . اضطراب . بی خوابی و لاغری شود . این نوع چای پس از انجام تمام مراحل چایسازی بدست میاید این نوع چای به دو طریق رسمی یا ارتدکس و غیر رسمی بدست می اید در روش ارتدکس که همان روش چایسازی ایران نیز می باشد تماممراحل تهیه چای از قبیل : پلاس ومالش و تخمیر و خشک شدن انجام می گیرد این نوع چای دارای درجه بندی هایی مثل :چای قلم . پیچیده . باروتی . و ... می باشد . در چای غیر رسمی از ماشینهایی استفاده می شود که در ان مرحله پلاس حذف می شود . این چای در ایران استفاده نمیشود . چای سبز: این نوع چای بیشتر در چین و ژاپن مصرف دارد . دراین نوع چای عمل تخمیر صورت نگرفته و پس از مالش بلافاصله چای را خشک می نمایند . این نوع چای کم رنگ ولی معطر می باشد و دارای خواص درمانی بسیاری می باشد. چای اولنگ: در این نوع چای عمل تخمیر بطور کامل انجام نشده و بصورت ناتمام می ماند .و در چین و ژاپن مصرف ان رایج است. چای قالبی : نوعی از چای که برای تهیه ان از برگ و ساقه و ترکه چای استفاده می شود . این نوع چای پس از انجام مراحل تهیه چای بصورت پودر و در قالبهایی که از نوع چوب می باشد ریخته ودر اپر فشار بصورت قالبی در می اید.
درمانهای گیاهی
گل زنگوله ای(Onosma orientale)
سرماخوردگی:جوشانده آویشن با یک قاشق عسل -خوردن پیاز-سیر-اسانس نعناع(تنفس شود)-شلغم نفخ واحساس پری معده : قرص نعناع -جوشانده دانه رازیانه- دم کرده برگ به لیمو- خیسانده تخم شربتی- دم کرده مرزه بواسیر(هموروئید):زرشک بصورت خام یا خیسانده در آب - دم کر ده شاه افسر زرد (یونجه زرد) - جوشانده سر شاخه های بو مادران ضرب دیدگی:روغن زرد یا زومه و زرده تخم مرغ روی محل ضرب دیده.............
سرماخوردگی:جوشانده آویشن با یک قاشق عسل -خوردن پیاز-سیر-اسانس نعناع(تنفس شود)-شلغم نفخ واحساس پری معده : قرص نعناع -جوشانده دانه رازیانه- دم کرده برگ به لیمو- خیسانده تخم شربتی- دم کرده مرزه بواسیر(هموروئید):زرشک بصورت خام یا خیسانده در آب - دم کر ده شاه افسر زرد (یونجه زرد) - جوشانده سر شاخه های بو مادران ضرب دیدگی:روغن زرد یا زومه و زرده تخم مرغ روی محل ضرب دیده ترش کردن:مواد درون سرکه - انجیر(تازه یا خشک) -کمی قره قروت شیرین باد شکم: کا کو تی -جوشانده دانه رازیانه - دم کرده سر شاخه خار مقدس - برگ گشنیز - جوشانده زیره - نعناع - سیاه دانه - دم کرده مرزنگوش ضد سرطان : زنجبیل با چای - سیر رنده شده با ماست - برگ پروانش -ویتامین E و C- کلم - گلرنگ(دم کرده گل) - دم کرده برگ دارواش - جوشانده برگ گرنه سفید - گریپ فروت - دم کرده گل گاو زبا ن طبی ( borago ) وآنتی اکسیدانت ها تقویت حافظه:جوشانده اکلیل کوهی (یا مخلوط با یک قاشق عسل)- برگ جینکو(قرص یا دم کرده برگ وگل)- کندر - مویز - جین سینگ - کرفس - خرفه - کمی زنجبیل با یک قاشق عسل در چای - ویتامین B تقویت ورشد مو:جوشانده اکلیل کوهی (یا ناخنک)- میوه مورد ریزش مو : آب زرشک-غذاهای خون ساز مانند گوشت وحبوبات و خوب کار کردن دستگاه گوارش -میوه مورد کنترل هیجان واضطراب: مقدار کمی کندر بعد صبحانه کنترل ومتعادل کردن قوای جنسی:کمی کندر بعد صبحانه تقویت قوای جنسی: خرما -موز - مخلوط زنجبیل و عسل در چای یا شیر بعد صبحانه -برگ جینکو گرفتگی وآبریزش بینی: اسانس نعناع(قطره منتول) آرامش اعصاب:چای مرزنگوش وحشی(آنخ)-نعناع-ریحان تقویت اعصاب: دم کرده یا شربت اسطو خو دوس - دم کرده علف چای جو شانده سر شاخه بو مادران رفع التهاب مجاری تنفسی:اسانس نعناع و عطر گل محمدی - بخور اکالیپتوس - بخور مرزنگوش تنش اضطراب ونگرانی: نعناع -ریحان- دم کرده مرزنگوش وحشی -بادرنجبویه - دم کرده برگ وجوشانده دانه تاتوره - جوشانده دانه بادیان رومی (ضد تشنج قوی) یبوست:میوه وسبزیجات تازه تصفیه خون: تمشک(تنظیم قند) - دم کرده دانه تاج الملو ک - توت فرنگی(تنظیم قند) - جوشانده ریشه بابا آدم - کرفس - زرشک - دم کرده گل گاو زبان - برگ خرفه - لیمو ترش - سماق - آب گریپ فروت رقیق کردن خون : لیمو ترش رفع بوی بد دهان: جویدن جعفری - برگ نعناع - قرص نعناع- میوه مورد - جویدن دارچین - جویدن چای خشک رفع بوی سیر از دهان : جویدن جعفری - خوردن نعناع- قرص نعناع - نخود خام تقویت قلب: دم کرده برگ یا گل ولیک - خوردن میوه ولیک - دم کرده گل گاو زبان - انگور - ویتامین B-دم کرده برگ یا گل زالزالک - خوردن زالزالک - قهوه - دم کرده برگ دار واش - لیمو ترش تنظیم تیروئید: یونجه خوراکی ریشه یونجه 7 متر در خاک فرو میرود یونجه تنها گیاه قاصبی میباشد پوست کلفت و در خاک 7 متر فرو میرود و هر حیوان و یا انسان ویا هر جانوری زیاد بخورد مست و سرکش می شود و سر به شورش می گذارد عدد ریاضی یونجه 74 ابجد 74 فرقه دین مسیح و دین اسلام است ابجد سه حیوان میباشد که دین اسلام را به انحراف کشیدن سرگیجه و کاهش تمرکز: برگ جینکو - جین سینگ اضطراب وافسردگی: دم کرده برگ یا سرشاخه های گل دارهوفاریقون(علف چای=Hypericum preforatum) بهبود زخم وترمیم پوست و آفتاب سوختگی: برگ و ژل گیاه آلو ورا(صبر زردطبی Aloe vera ) زخم و عفونت : برگ بارهنگ - برگ وگل بنفشه معطر - برگ انگور فرنگی سیاه(مقاومت در برابر عفونت ) سوختگی : برگ بار هنگ برگ و ژل گیاه آلو ورا(صبر زرد) عصبانیت و بی قراری: دم کرده گل اسطو خودوس - چای مرزنگوش عفونت سینه: بخور اوکالیپتوس درد های عصبی : دم کرده سر شاخه گوش بره (Stachys officinalis) محرک اعصاب: زعفران-دم کرده افدرا-گل و غنچه شقایق- قهوه صرع : جو شانده سر شاخه بو مادران میگرن: دم کرده مرزنگوش وحشی - دم کرده برگ اکلیل کوهی - جوشانده سر شاخه های تانزی(Tanacetum) - میوه و برگ زالزالک - دم کرده سر شاخه شاه پسند طبی(verbena officinalis) دهان ودندان: سیر مانع تشکیل پلاک دندان(جرم دندان) - هل برای ضد عفونی کردن لثه ها ودندانها چشم: اسفناج برای پیر چشمی و شیرین بیان برای تقویت بینایی کاهش کلسترول خون: مصرف سیب - اسفناج - گریپ فروت - جوشانده دانه کنگر شیرابه دار کاهش قند خون و دیابت : اسفناج - کلم -دم کرده زیره- سیر- پیاز- ساقه کنگر قلب وعروق: ویتامین های گروه B - دم کرده برگ انگشتانه چربی خون: سیر - خوردن برگ خرفه - آب نارنج - لیمو ترش کاهش فشار خون: فلفل - دم کرده برگ وگل ولیک یا میوه ولیک - سیر - دم کرده برگ وگل زالزالک یا میوه زالزالک نارسایی های قلبی: دم کرده برگ انگشتانه(با احتیاط مصرف شود) - دم کرده سر شاخه دارواش تقویت سیستم ایمنی: جین سینگ - لیمو ترش(افزایش فعالیت گلبولهای سفید) مشکلات گوارشی:برجه یا غسنی(شیره خام یا برگ وگل در غذا یا جوشانده) دم کرده مرزنگوش وحشی (آنخ Origanuom Vulgar) اسهال : سماق - آب لیمو محرک دستگاه گوارش: فلفل - زنجبیل عملکرد دستگاه گوارش: شیرین بیان - شیره غسنی(باریجه)برای تنظیم کار دستگاه گوارش زخم دستگاه گوارش: شیرین بیان تقویت معده: دم کرده برگ به لیمو- خا کشیر- دم کرده یا مخلوط با ماست کا کو تی- فلفل خواب آور: جوشانده ریشه علف گربه (سنبل الطیب) قطع قاعدگی: دم کرده سر شاخه های شاهتره - سر شاخه خار مقدس(cnicus benedictus) قاعدگی درد ناک: چای ختمی - جوشانده برگ برنچاسف(Artemisia vulgsris) -دم کرده سر شاخه سداب- جوشانده ریشه زنجبیل شامی - دم کرده سر شاخه گند نای کوهی - دم کرده سر شاخه ترخون - دم کرده افسنتین ضد ویروس: ویتامین E و C و سیر - دم کرده برگ سرو خمره ای - دم کرده سر شاخه علف چای - شیرین بیان بهبود جریان خون مغزی: دم کرده پروانش دفع سموم کلیه: دم کرده سر شاخه مریم گلی- دم کرده گل و جوشانده دانه کنگر شیرابه دار- سیاه دانه -برگ کاسنی دفع سموم بدن : آب پیاز - آب آناناس تقویت و عملکرد کبد: شیرین بیان -دم کرده پوست ریشه زرشک - آب گریپ فروت ناراحتی کبد: دم کرده گل و جوشانده دانه کنگر شیرابه دار - دم کرده سر شاخه مامیران- دم کرده سر شاخه خار مقدس- زرد چوبه- نعناع- میوه انیسون - دم کرده سر شاخه فراسیون ابیض (Marrubium vulgar) عفونت دستگاه ادراری: ریشه گل قاصد- دم کرده سر شاخه علف طلایی(Solidago) -مار چوبه- چای ختمی چینی- جوشانده دانه ارس- دم کرده سر شاخه گزنه- جوشانده ریشه انجدان رومی - دم کرده پوست ریشه زرشک - آب انار سنگ کلیه ومثانه: جو شانده ریشه گل قاصد- دم کرده ریشه روناس( حل کردن سنگ ) - جوشانده ساقه دم اسب - مار چوبه- جوشانده دانه ارس-جوشانده ریشه انجدان رومی- دم کرده برگ گزنه ضد تهوع: زنجبیل- چای و آبلیمو - برگ ومیوه زرشک صفرا آور: دم کرده برگ رزما ری -شیر خشت- جوشانده ریشه گل قاصد -جوشانده ریشه ودم کرده برگ کاسنی - برگ بادر نجبویه - ترب ( صفرا آور خوب) کیسه صفرا : میوه زرشک و دم کرده پو ست ریشه زرشک - دم کرده سرشاخه مامیران - دم کرده سرشاخه خار مقدس - زرد چوبه - میوه انیسون- نعناع - دم کرده سر شاخه فراسیون ابیض دفع رسوبات صفرا : آب گریپ فروت - آب لیمو - آب نارنج نرم کننده سینه : خیسانده چهار تخم - ترنجبین - شیر خشت - عناب - دم کرده گل ختمی(لعاب وموسیلاژ فراوان) گرفتگی صدا: سه پستان(دم کرده)- زرده تخم مرغ در شیر - خوردن غنچه شقایق رماتیسم: دم کرده اکلیل کوهی - کرفس- میوه زرشک و پوست ریشه زرشک- جوشانده دانه خردل- فلفل - دم کرده سر شاخه تانزی(Tanecatum)- دم کرده برگ دارواش - دم کرده پوست ریشه زرشک دفع کرم وانگل : برجه یا غسنی- جوسانده سر شاخه برنچاسف- روغن کرچک - جوشانده پوست ریشه انار - جوشانده ریشه ودم کرده برگ کاسنی بری(Tanacetum Vulgar)- جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) - سیاه دانه - جوشانده مرزه - دم کرده سر شاخه افسنتین خلط آور : برگ کا کو تی - گلرنگ( دم کرده گل) - دم کرده ریشه زنجبیل شامی - شیرین بیان سالک(لیشما نیوز): جوشانده پوست ریشه زرشک- شکر (درون زخم) نقرس: جوشانده پوست ریشه زرشک- پوست میوه نارنج -لیموترش آسم: جوشانده ساقه افدرا(ریش بز Ephedra)- دم کرده سر شاخه زوفا - گلبرگ وغنچه شقایق جرب(گال): میوه انیسون استحکام دندان کودک : جوشانده ریشه ختمی نیش حشرات : پیاز خرد شده - برگ جعفری - دم کرده برگ بار هنگ - برگ خرفه - برگ لیمو ترش مدر : جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) - آب کرفس - برگ خرفه - لیمو ترش - آب غوره - چای ملین : جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) واریس : دم کرده سر شاخه های شاه افسر زرد تحریک غدد شیری : جوشانده دانه بادیان رومی سکسکه : جوشانده سر شاخه های ترخون قطع خو نریزی : دم کرده سر شاخه های بو مادران - برگ یونجه- سماق مالاریا : دم کرده پوست ریشه زرشک سرفه مقاوم : گلبرگ و غنچه شقایق سیاه سرفه : گلبرگ وغنچه شقایق تقویت عمومی بدن : شیره انگور دیابت : آب پیاز لاغر کنندگی : آب کرفس - ذرت تنظیم هورمونهای زنانه : رازیانه ضد عفونی وتمیزی پوست سر : میوه مورد زگیل : شیره برگ وساقه انجیر فهرست درختان. پرش به: ناوبری, جستجو انجیر معابد شبخسب عناب سرخدار تافتونی کاج پوستسفید کاج آلپی کاج شیلیایی نخل ملچ داغدان راش راش شرقی ممرز اوجا افرا نارون شمشاد کاج چنار اقاقیا اکالیپتوس توسکا توسکای ییلاقی نمدار گردو سرو سرو آزاد سرو کوهی سرو ناز زربین آسماندار نارون نارون چتری فهرست سبزیها فهرستی از نام سبزیجات: اسفناج اسلیخ - شنگ بادنجان بامیه پونه پیاز رسمی پیازچه ترب سیاه ترب تربچه ترخون ترشک درشت ترشکها ترشکهای شیرین _ پاسیانها تره تیزک تره فرنگی تره جعفری فرنگی - سر فویل جعفری چغندر حَرف خَرفه خیار دَنبلان ریحان ریوند زردک وحشی سیب زمینی ترشی سیب زمینی شیرین سیب زمینی هندی سیب زمینی سیر مزروع سیسنبر - سوسنبر شاهتره شاهی شقاقل شلغم شنبلیله شوید علف چشمه فرنجمشک - بادرنجبویه فلفل سبز قارچ خوراکی کاکوتی کاهو کاهوی وحشی کدو کرفس پرورشی کلم بروکلی کلم کنگر فرنگی کنگر کورک گشنیز گشنیز گل کلم گوجه فرنگی لوبیا مارچوبه مرزنگوش وحشی مرزنگوش مرزه نخود فرنگی نعناع هندبابری هویج والک فهرست سوزنیبرگان کاج پوستسفید کاج آلپی کاج شیلیایی کاج سرو سرو آزاد سرو کوهی سرو ناز زربین سیاهکاج صنوبر نقره ای الجزایری شانه دار کاج برزیلی کاج اروپایی ژاپنی شربین کاج نوئل نروژی کاج نوئل شرقی سرو تبری [1] (Platycladus orientalis ) ارس ( Juniperus Polycarpus ) سرو خمرهای Thuja orientalis (Thuja) سرو نقره ای Cupressus arizonica كاج تهران Pinus eldaria آراوکاریاسیا(خانواده کاج مطبق) کاج شیلی Araucaria araucana کوری Agathis australis کوپرساسیا( خانواده سرو) سرو مدیترانه ای Cupressus sempervirens سرو لاسن Chamaecyparis lawsoniana ارس معمولی Juniperus communis سرو آلرس یا پاتاگونیایی Fitzroya cupressoides سوجی یا سرو ژاپنی Cryptomeria japonica سرخ چوب ساحلی Sequoia sempervirens یا سرخ چوب غول پیکرGiant redwood ، Sequoiadendron giganteum سیکویای چینی Metasequoia glyptostroboides سرو عریان Taxodium distichum پیناسیا ( خانواده کاج) کاج سفید غربی Pinus monticola کاج زبره Pinus longaeva کاج اسکاتلندی Pinus sylvestris صنوبر نروژی Picea abies کاج فرنگی Larix decidua صنوبر دوگلاسPseudotsuga menziesii صنوبر نقره ای Abies alba سرو لبنانی Cedrus libani پداکارپاسیا( خانواده زردچوب) زرد چوب آفریقایی Afrocarpus falcatus توتارا Podocarpus totara تاگزاسیا ( خانواده سرخدار) سرخدار معمولی Taxus baccata فهرست گلها آبشار طلا آبشار طلای آتناتا آبشار طلای آشبی آبشار طلای اریسی فولیا آبشار طلای باری آبشار طلای باکستری آبشار طلای بنتامیانا آبشار طلای کوکسینه آبوتیلون آتش وحشی آذربو آرمانتوس گرد آرنیکای کوهی آشفته هلندی آفتابگردان آفتابگردان فرنگی پاکوتاه آکالیفا برگ مسی آکالیفا آگاو آلاله آلبالو زمینی آلبالوی زمستانی آلموندین آهار عنکبوت قرمز آهار کالیفرنیایی آهار مکزیکی آهار ابرون ابریشم هندی ابریشم آستخوان سگ استخوان گرگ اشک خونین اشک فرشته افتخار چین افتخار هند اقاقیا انگور اورگون انگور چسبناک انگور کوهی انگور مقدس چینی اوباطریوس اورسینوم اورکیده باران طلا بال فرشته بامبو بداغ بداغ برگ ریز بداغ جنگلی بداغ ژاپنی بداغ کله بزرگ بداغ گلوله برفی بداغ مانسین بدبو برگ بوی معمولی برگ نمدی بگونیا بمبایی بنتالقنسول بنفشه بوداغ بودینه بیلبرجیا بیلبرگیا بیلبرگیا ساندرانا پاپبتال آرگونته پاپیتال پاپیتال ایرانی پاپیتال بالتیک پاپیتال برگ طلایی پاپیتال نقره پاپیتال هایبرنیک پاپیتال هلیکس قلب طلایی پالایشگاه پامچال پامچال باغی پامچال چینی پامچال زرد پامچال سرمادوست پامچال گل درشت پامچال گوشی پامچال هفت رنگ پای شیر پای شیر زمخت پلنگکش پیچ کانگورو پیچک ایرانی پیر مکزیکو پیش پیشی تاج الملوک جنگلی تاج الملوک صورتی تاج الملوک قفقازی تاج الملوک ناپل تاجالملوک (گیاه) تاج خروس تابستانه تاجخروس تاکسیر تکمه تگمه تله مگس ونوس توتون کوهی توری ملکه توری ثعلب آناتولی ثعلب معطر ثعلب میمونی ثعلب ثعله باقلی جاروی زینتی جاوید جعده جعفری جعفری ایرانی جعفری پرپر جعفری فرانسوی جعفری قرنفل جعفری گل سرخ جعفری لژیون افتخار جل جنتیاتا جنتیانای چتری جنتیانای رومی جور چای زینتی چای کوهی چپقک چتر درختی چسب آپارتمان چشم خروس چشم قرقاول چشم گاو چلیپا حسرت حسن یوسف حشیشه الجرب حشیشه الجزایر حنا حنای سلطانی حنظل حنظل آلبا ختمی درختی ختمی درختی الوان ختمی درختی چتری ختمی درختی چینی ختمی زینتی خرزهره خرفه خشخاش خنجری خنجری آبی خنجری امریکایی خنجری پری خورشیدی دانه برفی داوودی داوودی الکساندرا داوودی درختی داوودی سه رنگ باریج داوودی کونتس دراسنا دراسینا درخت اژدها درخت اژدهای ماداگاسکار درخت چتر درخت دوک درخت ستاره شیلی درخشنده دکمه دم اسب دم اسب دشتی دم روباهی دم زهره دم گربهای دم گربهای سرخ سوخته دوای جگر دورنج دورونج دورونج ابری دورونج الوند دورونج پاردالین دورونج خانم میسون دیسنترا دیفن باخیا دیونی ذرت آبی ذرت سنجاب ذلیل ذنب الخیل ذنب الخیل معمولی راز هندی راز هندی آلمانی راز هندی چسبناک راز هندی کوتوله راژنی راسن ربوتیا ربوتیا ناروائز رز پنبهای رز تابستانی رز خزهای رز زرد رز کرهای رزک رعنای پر پر رعنای پر قرمز رعنای زیبا رعنای گل درشت رعنای کوتوله رودبکی رودبکی تابستان هندی روضه آتشین ریش قوش زبان پس قفا زبان در قفا پشمالو زبان در قفا زاگرس زبان در قفا زبان در قفای آسیایی زراوند درشت زراوند ظریف زراوند زرد ژاپنی آلیسا زرد ژاپنی زرشک زعفران پائیزی زنبق رشتی برلینی زنبق رشتی برونی زنبق رشتی زنبق زنجبیل شامی زنگوله آبی ژاکوبسی ژوبا ژوبای ظریف ژیپسوفیلا ژیپسوفیلای ایرانی ژیپسوفیلای بازرگانی ژیپسوفیلای پرشیا ژیپسوفیلای ژاپنی ژیپسوفیلی ژیمنوکالیسیوم ژینورا ساعت ساق عروس سبزی یوحنا ستاره در ستاره سدوم سدوم اسپانیایی سدوم خوشرنگ سدوم رونده سدوم ظریف سدوم کاذب سدوم کوتوله سرخس سرخس انگوری سرخس بانو سرخس بوستون سرخس پیچ سرخس درختی امریکایی سرخس ساقه بلند سرخس سلطنتی سرخس کریسمس سرخس مقدس سرخس نیویورک سرعصایی سرور پائیزی سنگ حنا سوسن چشم مشکی سوسن چلچراغ سوسن شیپوری سوسی سیسنبر سیسوس سیکلامن سیکلمن سیکلمن ایرانی سیکلمن پرسیکوم شاهزاده کریمسون شاهی هندی شب بو شبه تاک شراب شرابی شفق شمال شقایق شقایق نعمانی شمشاد شمعدانی شمعی شنل بانو شیشه شور صابونی صبار صدتومانی صدتومانی الماسی صدتومانی درختی صدتومانی ویتمانیانا صلیب آهنی طاووسی طناب هندی طوسک طوسک کاکاسیسا ظریف کوتوله عاطفه عبایی عبایی راه شیری عرقیه الراهب عروسک پشت پرده عسلی عسلی آبی عشقه آسیایی عشقه انگلیسی علف آهو علف چای علف چای جذاب علف چای دوقلو علف چای صورتی علف عطسه علف عقرب غار انگلیسی غار گیلاسی غار معمولی غاز کانادایی غاسول غافث غافث فارسی غافث نو ظهور غاوت غده انگشتی غده انگشتی سایه پسند فراموشم مکن فرزی فرزیا فرش ایران فرش منجوقی فلوکس فنجانی فنجانی خزنده فنجانی سلیمان فنجانی کوتوله فوچسیا فوماریا قاصدک قرنفل قره دون قطره گوش طلایی قلب ارغوانی قلب خونین قلب مریم قنطوریون قهرکن کاغذی کاکتوس کاکنج کالاتیا کالادیوم کالیستمون کاملیا کاملیای هندی کتاب جیبی کرمانسیس کروتون کروتون مادر کروتون مالزیایی کریا کریای ژاپنی کریستال سفید کفشک کفشک مکزیکی کلارکیا کلپوره کلماتیس کوریدالیس کوکب کوهی کیش گالاردیا گاوپنبه گچدوست گرتی گردی گردی زبره گردی نرمه گل آفتابگردان گل آویز گل ارغوان گل اشرفی گل اطلسی گلایول گل بی صبر گل پاسیون گل پتو گل پرطاووسی گل پلیکان گل جاسوزنی گل چائی گل چنگ گل خدیجه گل خروسک گل خله (گل چسبک) (Agrimonia eapatoria) گل ساعتی گل سپاس گل شبتاب گل شگفتی گل قاصد گل قیصر گل کبوتر گل کوکب گل گلاب گل گندم گل گندم اورینتال گل گندم ایرانی گل گندم سلطنتی گل گندم سیانوس گل گندم صخرهای گل گندم کروی گل گوینه گل ماهور (خرگوشک) گل مرموز گل مغربی گل موم گل میترا گل میخک گل میمون گل نفس گل نوروز گل هزار تاج گل واکس گل یخ گودتیا گوش فیلی گوش فیلی دو رنگ گوشواره گوشواره آتشین گوشوارک گیاه بی رقیب گیاه حساس گیاه قرن گیاه گچی گیاه مخملی لادن لادن آلاسکایی لادن جواهر لادن درخشان لاله لاله خونین لاله سرنگون آریانا لاله سرنگون دلقک لاله سرنگون کله ماری لاله عباسی لاله گریان لاله واژگون لبدیسی لبدیسی بوتهای لبدیسی پرسپولیس لبدیسی جنوبی لبدیسی رونده لبدیسی شیرازی لبدیسی گسترده لبدیسی منگولهای لوتر لیویستونا لیویستونای چینی مارچوبه مامیسا ماهونی ماهونی برگ راجی ماهونی تاکه دا ماهونی رونده ماهونی ژاپنی ماهونی گوشوارهای ماهونی یوماری مجله مجله اروپایی مجله زگیل مجله ژاپنی مجله طلایی مجله گندمک مجله مخملی مجله نعنا مروارید مروارید خوشهای مروارید سرخ مشکانیه مروارید سفید مریم نخودی مصفا مگس خوار مگنولیا ملامپودا ملکه بنفش مومی موی چسب میموسا مینا نارگیل ناز ناز درشت ناز درشت دوقلو ناز ساعت آفتابی ناز قیصر نازک سرخ نازنین نخل نخل زینتی نخل شیلی نخل عسلی نخل فانتزی چینی نخل کلم پیچ استرالیایی نخل مرداب نرگس نرگس شهلا نرگس شیرازی نرگس شیرازی نرگس مسکین نسترن نگونسار نگونسار پاپیلو نگونسار پلین نگونسار گیگانستوم نیلوفر نیلوفر آبی نیلوفر آبی بزرگ نیلوفر آبی پایگما نیلوفر آبی سفید نیلوفر آبی سوئدی نیلوفر آبی معطر نیلوفر آبی زرد هدرا هفت کول هلنی باغی هلنی بولاندر هلنی پائیزه هلنی حلقه روشن هلنی روزیلا هلنی سپتامبر هلنی سلطنتی هلنی مریم هلنی کارنئو هلیون همیشهبهار هندبای جبلی هوفاریقون هویا هویا کارنوزا هویای بلا هیدرانژه هیدرانژه رونده هیدرانژه ماکروفیلا هیدرانژه هفت پوست واتسون واتسون حاشیه دار وریزا وریزا جواهر وریزا زامورنسیس وریزا شمشیر آتشین ونک ویژلیا ویژلیا فلوریدا ویژلیای قرمز ویژلیای قرمز جاوه یاس یاس بنفش یاس خوشهای یاس خوشهای برگ کوچک یاس خوشهای جسیکا یاس خوشهای معمولی یاس رازقی یاسمن یاسمن پر گل یاسمن چمپا یاسمن زرد یاسمن زمستانی یاسمن صورتی یاسمن عربی یامابوکی یخ یونجه باغی یونجه تاجی یک میلیون ستاره فهرست گیاهان فهرست درختان فهرست گلها فهرست علفها فهرست سبزیها فهرست گیاهان آپارتمانی فهرست مندرجات: بالای صفحه - (۹-12345678\=-09*(^%$#@!~()_+_|}{POIUYTREWQASDFGhJKL:><,Mءأإؤژيةَُِّۀآـ«»:"{}\[],؛،ريالًٌٍ!@#$%^&*)(_=ظ ط ز ر ذد ئ و . / گک م ن ت ا ل ب ی س ش ضص ث ص ق ف غ ه خ ح ج چ ۰) الف ب پ ت ث ج چ ح خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی [ویرایش] ا - آبتره - ابی - آجیل مزرعه - ارزن جویباری - ارزن مردابی - ارزنی - ارس - ارمک - از بوتک - از گند - ازمک - ازملک - اسبواش - اسپرس تاجخروسی - اسپرکه - اسپند - استبرق - اسفرزه - اسفند - اسکبینه - اسکنبیل - اسلیخ - آسه - اشنان درختی - اشنان نمک - اشنان - اشنه ایرلندی - اشنه دریایی - اشنه - اشورک - آفتابپرست - آفتابپرست مزرعهروی - افسنطین - اقاقیا - اکالیپتوس - آگلونما - آلاله - الجاره (دقزدانه) - آلو وحشی - النا - امرود (گلابی وحشی) - اناغالیس - انبه - انجبار - انجیر - انجیلی - انچوچک - آنغوزه - انگور توره - انگیون - اهو ماش زرد - اوری - اوشه - اویارسلام - آویز - آویشن [ویرایش] ب - باباآدم - بابونه - بابونه رومی - بابونه شوشی - بابونه گاوی - بادام هندی (گارون زنگی) - بادام - بادامک - بادآورد - بادرنجبویه - بادیان - بارهنگ ابی - بارهنگ کبیر - بارهنگ - باریجه (قصنی) - بالنگون - باور - بچیروک - بداغ (شونگ) - برگ سنا - برنج ارزنی - برنجاف - برهان - بروکلی - بستانافروز - بسپایک - بطوش - بلندمازو - بن سرخ - بنت قنسول سرخبرگه - بنگرو - بنگله - بنه - بهدانه - بودوک - بومادران - بونی - بیدار - بیدمشک - بیلهر - بیعار [ویرایش] پ - پاپریا - پاپیتال - پامچال - پانیکوم - پای گرگ - پتومک - پده - پرپین - پرتورو - پرخ - پرسیاوشان - پرند - پروانش (پیچ تلگرافی) - پریا - پسته - پسمهناژ - پلاخور - پلاس مورچه - پلم - پلوش - پنجه مریم - پنیر باد - پنیرک گلریز - پنیرک - پوتوس - پونه - پیتیراخ - پیچ کانگورو - پیچک صحرایی - پیچک - پیر بهارکی - پیر پاییزی - پیرگیاه - پیرو [ویرایش] ت - تاجخروس سفید - تاجخروس - تاجریزی - تاغ - تایله (تاغوت) - ترخون - ترات - ترب شیر - ترب وحشی - ترتیزک (سپندان) - ترشک مواج - ترنجبین - تمشک درختی - توت پایابی - توری - توسکا - توسکای ییلاقی - توله [ویرایش] ج - جارو علفی - جاز - جعفری - جغجغه - جگرواش - جو دوسر - جو [ویرایش] چ - چالطاق - چای کوهی - چای - چاییر - چچم - چش - چشمه آله کو - چگرد - چمن گرهریش - چمنبز - چندل - چوبک - چوچ [ویرایش] ح - حرا - حسن یوسف - حلفه - حنظل [ویرایش] خ - خار غَشق - خاراگوش - خارپنبه - خارچرخه - خارخرون - خارخسک (نخودک) - خارخشت - خارشتر - خار مریم - خار مقدس - خاکشیر - خربق - خردل بری - خردل سفید - خردل وحشی - خرزهره - خرفه - خرمندی (کلهو) - خطمی چینی - خطمی درختی - خنجری - خورشیدی - خوشاریزه - خولکیش - خونیواش - خیارک - خیزران - خینجوک [ویرایش] د - دارچین - دارگنده - دارمهر - داز - داغداغان - دانه قناری - درج - درخت عنبر - درخت گبر - درخت نوئل - درمشوک - درمنه دشتی - درمنه سیاه - درمنه کوهستانی - درمنه - دژگال - دغدغک - دم روباهک - دم عقربی - دماسبی - دَنبلان - دیوخار [ویرایش] ر - رازک - رازیانه - راش (مرس) - راناس - رخشک - رژن (بخورک) - رملیگ - روناس - ریش میش - ریواس [ویرایش] ز - زالزالک - زبانگنجشک - زدو - زربین - زردان - زردشاهتره - زرشک - زلف شیطان - زنجبیل - زنگولهای تیغالی - زنگیدارو - زنیان - زوفا - زولنگ - زیتون - زیروک - زیره [ویرایش] ژ - ژاره [ویرایش] س - سبزی سگانه - سپستان - سداب - سدر - سرخبر - سرخدار - سرو - سِریم - سقز - سگانگور - سلمهتره - سنا - سنبلالطیب - سنبنیج - سوختال - سورنجان - سوروف - سوزنچوپان کوهسری - سیاهاربه - سیاهدانه - سیرخرس - سیزاب - سیلن [ویرایش] ش - شالک (تبریزی سیاه) - شاهافسر - شاهپسند درختی - شاهتره - شببوی صحرایی - شبدر - شبدرترشک - شِبرَم (گاوکشک) - شبهسرو - شقایق - شکرتیغال جنوبی - شکرتیغال - شلمبیگ - شنبلیله قلابدار - شنبلیله - شنکوک - شنگ - شور - شوکران کبیر - شوید - شویدی - شیان - شیرپنیر - شیرتلخک - شیرتیغک - شیرخشت - شیرینبیان - شیشعان [ویرایش] ص - صابونک [ویرایش] ط - طوق [ویرایش] ع - عاقرقرها (بابونه گاوی) - عروسک پشت پرده - علد - علف آهو - علف خرس - علف شاخی - علف شوره - علف فرش - علف مار (کور) - علف مبارک - علف هفتبند - عناب [ویرایش] غ - غازواش [ویرایش] ف - فراسیون - فرفیون - فندق [ویرایش] ق - قاصد بهار - قدومه - قرنفل - قرهخزک - قمیش - قیچ [ویرایش] ک - کاجیره - کادی - کاسنی زرد - کاسنی کاسنی آبی کاسنی آبی - کاکائو - کاکتوس - کاکوتی - کاندول - کاه مکی - کاهو - کبر - کتان گرمسیری - کتور - کتیرا - کرت (چش) - کرتس - کرته - کرتوس - کرفس - کرکو - کرگزنه - کرمازو - کسور - کلاغک - کلاه میرحسن - کلپوره - کلم - کلم وحشی - کلمک - کما - کملیر - کنار - کنجد - کندل - کنگر خوراکی - کنگر طلایی - کنگر فرنگی - کنگر گورخری - کنگر - کنگرگون - کهور پاکستانی - کهور - کهورک - کیسه کشیش - کیشدر - کیکم [ویرایش] گ - گاورس - گاوکشک - گراهانس - گردی - گرگ تیغ - گریفون - گز خوانسار - گز روغن - گز شاهی - گز - گزانگبین - گزنه - گل انگشتانه - گل پوره - گل حنا - گل ختمی - گل خله - گل در - گل راسن - گل زرد - گل ساعتی - گل سرخ - گل صلح - گل عسلی - گل فیلی - گل قهرکنک - گل گاو زبان خوزستانی - گل گاوزبان - گل گندم خوزستانی - گل مغربی - گل مینا - گل نیلوفر - گل همیشهبهار - گلایول صحرایی - گلدباخیا - گلدر - گلدمی - گلرنگ مقدس - گلرنگ وحشی - گَندِواش - گون کتیرا (گون پنبهای) - گون - گوه (چمیزک) - گیاه پلنگکش - گیج - گیشتر [ویرایش] ل - لاتی - لاله چمنی - لاواند حقیقی (اسطوخودوس) - لباشیر - لعل کوهستان - لگجی - لور (کراک) - لویی جنوبی - لیلکی [ویرایش] م - مازوج - مامیران - مایمرز - مرزه - مرزه کوهی - مرغ شور - مرغ - مرمرشک - مریم گلی - مریمگلی گرمسیری - مریم نخودی - مستور خوابیده - مشعلی - مشک - مشک طرامشک - مشگک - مُقُل - مگسگیر هرز - منداب - مهناژ - مو - موچسب (پیچک دیواری) - موچه - مور - مورت - مورد - موز - موسیر - مویزک - میمونی بیابانی [ویرایش] ن - ناترک - ناخنک - نارگیل - ناگرد - نرگس - نرم جر - نسرین - نعل اسبی - نعناع کوهی - نعناع - نگونسر (پنجه مریم) - نمدار - نوکلکلکی - نی قلم - نی - نیشکر [ویرایش] و - ورث ابی - ورک - وشا - ولیسنریا - ون [ویرایش] ه - هزاراسپند - همیشهبهار - هندوانه ابوجهل (حنظل) ١- انواع باغها ٢- عناصر داخل ماهیان گیاه خوار جوئل فیش دهان آتشی ماکرو زیس گرین ترور زندانی کاتانگو میلومی فورتونزا آلمینو پیکو ماهیان گوشتخوار اسکار دیسکس انجل اسکار آروانا پنگوسی گوپی گلدفیش ها زندانی گرین ترور سیلور دالر ماهیان گوشتخوار آب شیرین ماهیان گیاهخوار آب شیرین ماهیان آب شور اصول اولیه راه اندازی آکواریوم و تجهیزات مورد نیاز گیاهان آکواریوم اصول نگهداری آکواریوم اسکار تغذیه و بهداشت ماهیان ماهیهای زنده زا (گوپی ، مولی ، دم شمشیری ، پلاتی ) دیسکس بارب (تایگر بارب) ماهی لوچ کت فیش ( لجن خوار ) گورامی سیلور دالر پاسخ به سوالات بازدید کنندگان جک دمپ سی (Jack Dempsey ) پرت (parrot) فرشته ماهی (انجل) طرز تهیه آرتمیا پنگوسی نایف ( چاقو ماهی ) اطلاعات مورد نیاز قبل از خرید آکواریوم و ماهی فایتر ( سیامی جنگجو ) چگونگی راه اندازی آکواریوم آب شور سرويس و نگهداري آكواريوم آب شور سازگاری ماهیان آب شیرین و لب شور دلقک ماهی (آب شور) جراح ماهی دم قیچی (آب شور) شیر ماهی (آب شور) گالری عکس انواع ماهی پرچم ماهی باله دراز یا آنتن دار (آب شور) پرچم ماهی پیشانی بر آمده (آب شور) ماشه ماهی پیکاسو (آب شور) پرورش و نگهداری ماهی های آکواریومی lاطلاعات مفید در مورد ماهیان زینتی آب شیرین و آب شور و گیاهان آکواریومی وماهیان گوشتخوار و گیاه خوار نایف آروانا پاروت فلاور هورن سوروم پوزه میمونی پنگوسی رد تیل پلی سیگما کاماندو ماهیان گوشتخوار انجل بارب ها مولی گوپی پلاتی دم شمشیری تترا ها دانیوها گلدفیش ها گورامی ها باغ ٣-معماري و فضاي سبز در اين صفحه انواع باغها را ميتوانيد انتخاب كنيد:١-باغ هاى مدرن ٢-حياط هاى كوچك ٣- باغهاى گرم و مرطوب و شرجى ٤-باغهاى كلاسيكبعد از انتخاب هر سر فصل به صفحه اى مانند اين صفحه خواهيد آمد كه در آن تمامى تصاوير آن مجموعه را با اندازه كوچك مشاهده ميكنيد، با دوبار كلبك بروى هركدام از آنها ميتوانيد تصاوير با اندازه نمام صفحه را مشاهده كنيد. اين صفحه نمونه يكى از تصاوير بزرگ شده در اندازه تمام صفحه است. جعبه اى كه در بالا سمت راست قرار دارد، به شما امكاناتى از قبيلبهترين نمونه هاى انواع باغهاى مختلف از قبيل باغهاى مدرن،حياط سازى فضاهاى كوچك، باغهاى گرم و مرطوب و شرجى، باغهاى شهرى، باغهاى طبيعى و گياهشناسى، باغهاى كلاسيك، باغهاى بزرگ و پاركها- عناصر مختلف باغ از قبيل دروازه آلاچيق و غيره- نمونه هاى استفاده از آب در معمارى از قبيل استخر آبنما و غيره- نمونه مجسمه هاى معاصر فضاى سبز - نمونه هاى راههاى عبورى و گذر داخل فضاى سبز- نمونه هاى معمارى فضاى بيروني-بهمراه مجموعه كاملى از بهترين دتايلهاى اجرايى مربوط به طراحى عناصر فضاى سبز- با امكان چاپ كلبه تصاوير و متون - كليه منوها و تصاوير به دو زبان فارسى و انگليسي- امكان تهيه چاپ نمايش خودكار و ديگر امكانات موجود را فراهم ميكند ٥-باغهاى طبيعى و گياهشناسى ٦-باغهاى شهرى ٧-باغهاى بزرگ و پاركها در اين صفحه بيشتر به نمونه هايى پرداخته ميشود كه در ارتباط با معمارى و فضاى سبز و محيط بيرونى هستند: ١-بازى با احجام در فصاى سبز ٢-معمارى فضاى بيرونى كه به بررسى نمونه هاى معمارى از جهت توجه آنها در اين صفحه نمونه هاى عناصر مختلف باغ مورد بررسى قرار ميگيرد: ١-آب در معمارى ٢-مجسه ٣-عناصر مختلف باغ ٤- راههاى عبورى داخل محوطهبه فضاى پيرامون خود مى پردازد٤- نورپردازي محيطي ٥-دتايلهاي اجراييآرايش کاشت بر عملکرد و اجزائ عملکرد سه رقم آفتاب گردان روغنی در اصفهان .
گلها و گیاهان داروئی پاکده:
گلها و گیاهان داروئی بسیاری در این روستا میرویند که به شرح ذیل می باشند: *اِسپَند (اِسپِند): گیاهی است یک ساله که در مناطق شمال غربی تا جنوب غربی روستا می روید و استفاده های دارویی زیادی دارد و مردم منطقه بر این باورند که ریختن اسپند در آتش چشم زخم را رفع می نماید. *بادرنج بویه (وارِنگبو): گیاهی است یک ساله که اکثراً در بخش مرکزی و جنوبی روستا در باغات روئیده می شود و بوی آن نشاط آور و مقوّی قلب بوده و همچنین برای معده نیز مفید است. *شِنگ: گیاهی است یک ساله که در فصل بهار در مناطق ییلاقی روئیده می شود که برگهای این گیاه جهت خونریزی معده بسیار نافع است و گل این گیاه برای التیام سوختگی بسیار مؤثر است. *آقوزکی: گیاهی است یکساله دارای پیازچه که در مناطق سردسیر و ییلاقی روئیده می شود و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. *قِژقِژک: گیاهی است یکساله که ریشه آن استفاده غذایی داشته و بسیار مقوی است و در ریشه میوه ای تولید می شود که به سیب زمینی شباهت زیادی دارد ولی با پوسته سخت تر ، این گیاه نیز در مناطق ییلاقی بیشتر دیده می شود. *دُرمِنه (دُربِنه): گیاهی است یکساله که بصورت خودرو در مناطق جنوبی روستا روئیده می شود که مورد استفاده چهارپایان قرار می گیرد. *گلِ سنگ (کَبَر گُل): بوته ای است یکساله که در مناطق قشلاقی مخصوصاً در بخش مرکزی روستا روئیده می شود و محصولی که از این گیاه برداشت می شود قبل از شکوفه دادن می باشد که از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. *گَوَن (گَوِن): بوته ای است چند ساله که در مناطق شمالی روستا تا مناطق ییلاقی روئیده می شود و دارای دو نوع : 1- کور گَوَن 2- زِلِ گَوَن می باشد که انواع آن خاردار بوده و در بهار دارای شکوفه های بسیار زیبا و چشم نوازی است و علاوه بر کاربردهای دارویی بجای علوفه برای چهارپایان استفاده می گردد. *پسته وحشی (کَلَهر): درختی است خودرو که در مناطق غربی روستا روئیده می شود و دارای دانه های شبیه به پسته ولی کوچکتر می باشد که دانه ها و برگ این درخت مصرف دارویی دارد. *تَنگَس: درختچه ای است خاردار به ارتفاع 20 تا 60 سانتیمتر که شکوفه های آن در بهار چشم نواز است و میوه ای شبیه به زردآلو ولی خیلی کوچکتر و بصورت وحشی دارد که بیشتر در مناطق شمالی و جنوبی روستا به چشم می خورد. *بِِلالُف: درختچه ای است که دارای میوه های خوراکی به رنگ قرمز و سیاه و کوچکتر از آلبالو دارد که در فصل تابستان به بار می نشیند و در اکثر منطقه به چشم می خورد. *تمشک (بِِرِتو): درختچه ای است که بیشتر در مناطق قشلاقی و گرمسیری روستا می روید و میوه آن بصورت خام و پخته (مربا) مصرف می شود. *زرشک(بیالِسک): درختچه ای است که دارای دانه های قرمز و سیاه بوده و در اکثر مناطق روستا به چشم می خورد که برگ و دانه های آن مصرف غذایی دارد. *قاشق واش (تیره ی قاشق واش): گیاهی است علفی چند ساله آبزی با ساقه ای بر افراشته به ارتفاع 15 تا 100 سانتیمتر با برگهای قاعده ای دُمبرگدار بسیار بلند با پهنگی بزرگ ، تخم مرغی یا بیضوی تا سرنیزه ای پهن ، کم و بیش نوک تیز و برگهای شناور سر نیزه ای پهن تا تخم مرغی با گلهای سفید تا صورتی رنگ .قاش واش یکی از گیاهان پایابی و رطوبت پسند است که در سواحل دریاچه ها ، رودخانه ها و نهرها و جویبارها و مناطق مرطوب و باتلاقی و در خاکهای مرطوب و آبهای راکد با جریان ملایم می روید. *چوچاغ ، چوچاخ (تیره ی جعفری): گیاهی است دو ساله یا چند ساله با ساقه ای به ارتفاع 10 تا 50 سانتیمتر و عموماً آبی رنگ با برگهای قاعده ای تخم مرغی ، قلبی و خاردار که در زمان گل دهی میریزند و نیز برگهای ساقه ای بدون دمبرگ بت بریدگیهای عمیق پنجه ای و شاخه ای بریده خاردار.چوچاغ از گیاهانی است که در غالب نقاط استان در دشتهای باز و چمنزارها و نقاط دارای رطوبت کافی و گاهی خشک و روی شنهای ساحلی می روید و مردم محلی بعنوان سبزی صحرائی از آن استفاده می کنند. *شاه تره (تیره ی شاه تره): گیاهی است علفی یکساله با ارتفاع حداکثر 25 سانتیمتر و غالباً گسترده روی زمین به رنگ سبز روشن و برگهای مرکب شاخه ای و گل آذین خوشه ای با گلهای متعدد و غالباً بدون دمگل و عموماً بنفش متمایل به سفید یا صورتی رنگ .این گیاه بیشتر بصورت علف هرز در مزارع و باغها و حاشیه جاده ها در فصل بهار رویش می یابد .ارزش داروئی عرق شاه تره برای همگان شناخته شده است .این گیاه محتوی الکالوئیدها و خصوصاً فومارین و تاننها ست و روی عضلات صاف اثر گذارده و حرکات روی معده و روده را شدت می بخشد و به همین دلیل اشتها آور است.در مصارف خارجی ، ناراحتیهای پوست را درمان می کند و به همراه برگ گردو برای معالجه بواسیر بکار می رود ، شاه تره خون را تصفیه می کند و تصلب شرائین را از بین می برد . *قَمیش: گیاهی است علفی چند ساله با ریشه ها و ساقه ای ضخیم و پُر گرِه به ارتفاع حداکثر پنج متر ، ساده و بدون شاخه ، دارای شاخه های کوتاه در گره های بالائی .برگهای پهن خطی (تسمه ای شکل) بزرگ با غلافی بزرگ که غلاف برگهای بعدی را می پوشاند .گل آذین آن بزرگ و با شاخه های فراوان خوشه ای است.قمیش عموماً در کنار آب بستر رودها و مناطق دامنه ای و کوهستانی می روید.بیشترین پراکنش آن در استان گیلان در دره سفید رود می باشد.قمیش در سالهای گذشته برای ایجاد سقف های منازل بکار می رفته و امروزه نیز در بعضی از نقاط بعنوان پرچین یا بادشکن کاشته می شود و از ساقه طویل آن نیز گاهی بعنوان وسیله ای استفاده می شود. *جووحشی: گیاهی است یکساله ، علفی و چمنی با ساقه ای بر افراشته و به ارتفاع 20 تا 120 سانتیمتر ، گاهی پیازدار با برگهایی خطی – نیزه ای و گل آذینی ، سنبله ای حاوی سنبلچه های یک تا دو گلچه ای که بصورت دسته های سه تایی در محل گره های محور سنبله قرار گرفته اند.انواع جوهای وحشی در اغلب نقاط ایران در کنار جاده ها ، چمنزارها و جنگلهای خشک و استپها می رویند. چچمها: گیاهی است علفی ، چمنی ، یکساله ، دو ساله یا چند ساله با ساقه ای بر افراشته و راست یا گسترده و خوابیده روی سطح زمین با برگهایی خطی – سرنیزه ای و گل آوینی ، سنبله ای با سنبلچه های دو ردیفی متناوب که در دو طرف محور سنبله قرار گرفته اند. گلچه ها سیخک دار یا بدون سیخک می باشند.چچمها در ایران غالباً به صورت علف هرز در مزارع ، مراتع ، چمن زارها ، تپه های شنی و مناطق متروکه یا در کنار جاده ها و پیاده روها و داخل باغچه ها می رویند. *گاورس: گیاهی است علفی ، یکساله ، چمنی با ساقه راست یا زانو دار ، گاهی گسترده روی سطح زمین به ارتفاع 5 تا 100 سانتیمتر با برگهایی خطی با گلی آذینی سنبله ای .حامل سنبلچه های متراکم که در قاعده دارای کرکهای فراوان ریش مانند و زبر است.گاورس ها عموماً بصورت علف هرز در مزارع ، باغها ، مراتع ، حاشیه جاده ها و خیابانها ، باغچه ها و حیات منازل و گلدانها می رویند . *گندم: گیاهی است ، علفی ، چمنی یکساله با ساقه های بر افراشته و راست منفرد یا توده ای و بدون کرک به ارتفاع 30 تا 150 سانتیمتر با برگهایی دارای پهنک بدون کرک به اشکال مختلفی خطی تا سر نیزه ای و گل آذینی ، سنبله ای ، متراکم .گونه های چندی از گندمها در سراسر ایران و سایر کشورهای جهان کشت می شود که ارزش غذایی آنها بر کسی پوشیده نیست .گندم از غذاهای مهم مردم سراسر جهان می باشد و در گیلان نیز در بعضی از نقاط کوهستانی مزارع وسیع گندم وجود دارد. *بلال: گیاهی است علفی ، چمنی یکساله با ساقه ی ضخیم و بر افراشته و راست و تو پُر به ارتفاع حداکثر 4 متر با برگهای بلند و پهن ، خطی ، نوک تیز با لبه ای زبر و بُرنده ، گل آذینی با گلهای نر و ماده جدا بر روی یک پایه ، گل آذین نر انتهایی سنبله مانند خوشه ای و گل آذین ، ماده محوری سنبله مانند ، چندین ردیفی ، متراکم که بر روی محوری ضخیم قرار گرفته و توسط غلافهایی چند در بر گرفته می شوند.در انتها دارای تارهای فراوان به نام کاکُل می باشد. ذرّت در ایران گاهی زراعی است و در بعضی نقاط از جمله گیلان کشت می گردد و دانه های آن به حالت تازه ، سُرخ شده و خشک برای تهیه نان و آرد قنادی و ساقه انواع علوفه ای آن نیز برای تغذیه چهار پایان مورد استفاده قرار می گیرد. ارزش دارویی بعضی قسمتهای آن از جمله کاکُل ذرّت در طب سنتی شناخته شده است.کُلاله و دُمگلهای گل ماده ذرّت حاوی ساپونین ، اسانس روغنی ، تاننها ، قندها و یک ماده لیپیدی و نمکهای آلی می باشند .این مواد مقوی قلب و پایین آورنده فشار خون هستند و از آنها بعنوان ماده ی مسهل صفرا استفاده می شود و اغلب در رژیمهای لاغری استفاده می شود. *آفتابگردان (تیره کاسنی): گیاهی است یکساله با ساقه ای ضخیم و گاهی نیمه چوبی ، بدون شاخه یا در بالا منشعب و شاخه دار به ارتفاع 70 تا 300 سانتیمتر.آفتابگردان دارای برگهای قاعده ای متقابل و ساقه ای متناوب بزرگ ، قلبی شکل یا تخم مرغی با دُمبرگ بلند و غالباً کُرکدار است.گلهای زبانه ای زرد رنگ آن در کناره طبقی پوشیده از گلهای لوله ای قرار گرفته اند که ایجاد میوه آفتابگردان می نمایند.آفتابگردان گیاهی است که به علت داشتن دانه های روغنی یکی از نباتات مهم صنعتی بشمار می رود و در استان گیلان در غالب نقاط کشت می گردد و دانه های آن علاوه بر مصارف صنعتی در قالب آجیل فروشی ها عرضه می شود.روغن دانه آفتابگردان ارزش غذایی قابل توجهی دارد و از این روغن در دارو سازی برای تهیه مرحم و ضماغ علیه دردهای رماتیسمی استفاده می شود.عصاره حاصل از گلهای تازه و قطعات ساقه گیاه تب بُر بوده و معالج بیماری مالاریا می باشد. *گُُلپر –بادرغان(تیره جعفری): گیاهی است علفی چند ساله معطر با ساقه ای تو خالی به ارتفاع 5/1 متر ، کم و بیش کُرکدار ، گلهای سفید گیاه در گل آذینی چتری بزرگ با شعاع های نا مساوی قرار گرفته و طبق بزرگی را ایجاد می نماید.گُلپر گیاهی رطوبت پسند بوده و بیشتر در کنار نهرها ، دره هائی با آبهای جاری و مراتع مرطوب کوهستانی در مناطق با نور کافی و در جنگلها ، در حاشیه جاده ها ، پیاده روها و بیشه زارها می روید .میوه گُلپر به صورت چاشنی مصرف می شود و بعلت داشتن اسانس جهت نفخ و ناراحتی های سوء هاضمه به کار می رود. *زنبق زرد (تیره ی زنبق ، بادرغان): گیاهی است چند ساله به بلندی 70 تا 150 سانتیمتر با ساقه های زیر زمینی ضخیم و برگهائی شمشیری رگه دار مساوی اندازه گل آذین و ساقه دو شاخه ای است که هر شاخه حامل 1 تا 3 گل زرد رنگ قیفی شکل درشت می باشد . زنبق زرد گیاهی است رطوبت پسند و در استان گیلان در کنار نهرها ، استخرها ، جویبارها و باتلاقهائی با آب شیرین می روید. *گزنه سفید (تیره ی نعناع): گیاهی است علفی چند ساله و غالباً دارای ساقه زیر زمینی و ساقه هوائی به بلندی 17 تا 60 سانتیمتر ، راست یا بر افراشته و چهار گوشه و غالباً ارغوانی رنگ با برگهای تخم مرغی و عموماً کُرکدار یا بدون کُرک ، گلها بصورت چند تایی به تعداد 2 تا 10 عدد در محل گره ها قرار گرفته و سفید رنگ می باشند .گیاه فوق الذکر که در استان گیلان با نام محلی کره گزنه شناخته شده است و بیشتر در مراتع و جنگلهایی که نور نسبتاً فراوان دارند رویش می یابد .گزنه سفید دارای اثر درمانی بوده و در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. *پنیرک (تیره ی پنیرک): گیاهی است دو ساله یا چند ساله با ساقه ای راست یا بر افراشته و منشعب از پایین و برگهای کم و بیش دایره ای و با حاشیه ای کنگره ای ، گلهای قرمز یا صورتی رنگ آن گروهی و خوشه ای مانند در محور برگها یا در انتهای شاخه ها قرار دارند .پنیرک بصورت علف هرز در مزارع ، باغها ، حاشیه جاده ها و مکانهای باز و دارای نور کافی رُشد می کند.در استان گیلان نیز در باغها ، مزارع زراعی و حاشیه مزارع می روید.جنبه های داروئی پنیرک برای اغلب مردم ایران شناخته شده است . از این گیاه برای درمان ناراحتی های سینه ، بیماریهای ناشی از التهاب و تورم اعضاء ، تحریکهای اعضاء مختلف بدن استفاده می شود . ریشه و برگ له شده پنیرک را بصورت پماد و مرهم برای درمان التهابهای سطحی بدن و جوشهای صورت و دانه های جلدی بکار می برند. *یونجه (تیره ی نخود): گیاهانی هستند یکساله یا چند ساله ، علفی با برگهای سه برگچه ای و غالباً دندانه دار با گلهای منفرد یا خوشه ای محوری به رنگهای زرد یا بنفش ، مارپیچی و غالباً در گونه های یکساله ، خاردار و راست یا هلالی و کوتاه در گونه های چند ساله ، انواع یونجه ها نیز مانند شنبلیله و شبدر از گیاهان مدیترانه ای بوده و در استانهای گیلان و مازندران دارای پراکنش قابل توجه می باشند و غالباً در مناطق دشتی ساحلی و در دره سفید رود می رویند. *اکلیل الملک (تیره ی نخود): گیاهی است علفی ، چند ساله با ساقه ای منشعب و پر شاخه به ارتفاع 40 تا 250 سانتیمتر و برگهای سه برگچه ای و دمبرگدار و دندانه ای با گلهای زرد رنگ خوشه ای طویل ، گیاه مذکور یکی از علفهای هرز مناطق مختلف ایران بوده ، اغلب در حاشیه مزارع ، باغها ، کنار جاده ها و پیاده روها و مزارع آیش می روید.در استان گیلان نیز در دره سفیدرود ، اطراف رودبار و منجیل ، عمارلو و مناطق مختلف جلگه های پست ساحلی رشد می نماید. *پونه آبی ، سوسنبر(تیره ی نعناع): گیاهی است ، چند ساله ، علفی با بوی بسیار تند و غالباً به رنگ صورتی روشن و ساقه های رونده روی زمینی ، سبز یا ارغوانی رنگ و ساقه ای به بلندی حداکثر 90 سانتیمتر و برگهای تخم مرغی .این گیاه در استان گیلان بیشتر در کنار آبراهه ها ، جویبار ها و دره های جنگلی دارای آب دائمی و مناطق مرطوب حوالی مردابها و باتلاقها می روید . در فصل بهار قبل از رویش دیگر سبزیها گاهی سر شاخه های جوان آن مورد استفاده قرار می گیرد.خواص داروئی آن چندی به شرح زیر است : از دَمکرده ی سر شاخه های آن برای رفع بی اشتهائی ، ناراحتی معده ، گاز شکم ، اسهال و تشنجات و غیره استفاده می شود. *نیلوفر آبی زرد(تیره ی نیلوفر آبی): گیاهی است آبزی و دائمی با برگهای بزرگ قلبی شکل ، شناور در سطح آب و گلهای زرد رنگ و درشت که کاسبرگهای آن نیز به رنگ زرد بوده و با دمگل نسبتاً بلندی از سطح آب بالاتر می ایستد. اهمیت آن بیشتر به علت زیبائی رنگ گلهای آن است.این گیاه در غالب مناطق برکه ای و باتلاقی استان رویش دارد. *لوبیا (تیره ی نخود): گیاهی است علفی یک ساله با ساقه ای بر افراشته یا بالا رونده و پیچان با برگچه های تخم مرغی – دایره ای ، نوک دراز ، دارای گلهای سفید و صورتی یا ارغوانی با دانه های متعدد. *آلاله ها (تیره ی آلاله): گیاهانی هستند یکساله یا چند ساله غالباً علفی ، خشکی زی یا آبزی یا با گل آذین پانیکول و گلهای منفرد زرد و یا سفید رنگ .برگهای متناوب غالباً قاعده ای ، این گیاه در سرزمین گیلان غالباً بصورت علف هرز در مزارع و باغها به فراوانی دیده می شود و با گلهای زرد و درخشان خود زیبائی خاصّی داشته و به راحتی قابل تشخیص می باشد. *سماق (تیره ی پسته): درختچه ای است خزان کننده به ارتفاع 0.5 تا 3 متر با پوست قهوه ای رنگ و منشعب و شاخه دار و در بخش فوقانی و برگهای متناوب شانه ای با برگچه های دانه دار سرنیزه ای تا بیضوی ، گلهای سفید متمایل به سبز آن در گل آذین پانیکول محوری یا انتهائی قرار گرفته و میوه های پسته ای کروی و خشک آن پوشیده از کُرکهای بلند می باشد. *روناس : گیاهی است چند ساله و دائمی با ساقه های زیر زمینی فراوان و غالباً به رنگ قرمز و ساقه های هوائی رونده به بلندی حداکثر 5 متر و غالباً شاخه دار .ساقه گیاه علفی و چهار گوشه بوده و در محل گره ها دارای برگهای متعددی به صورت چرخه ای ، مستطیلی – بیضوی تا تخم مرغی پهن با نوک سیخک مانند و نیش دار می باشد. *پلم ، آقطی "پهلم ، پلهام ، شوند"(تیره ی پیچ امین الدوله): گیاهی است علفی ، چند ساله با بوی بد به ارتفاع حداکثر 2 متر و برگهای شانه ای بزرگ متقابل با 3 تا 6 جفت برگچه سر نیزه ای بیضوی ، گلهای سفید متمایل به صورتی آن در گل آذین انتهایی چتری شکل و طَبَق مانند قرار گرفته ، میوه آن پس از رسیدن سیاه رنگ می شود.پلم یکی از معمولی ترین گیاهان منطقه گیلان و مازندران بوده ، در اغلب نقاط در حاشیه جاده ها ، در بستر جنگلهای دارای نور فراوان ، در مناطق جنگلی و در حاشیه مزارع و در شیبهای تند کناره جاده های جنگلی می روید. *خاکشیر (تیره ی شب بو): گیاهی است علفی ، یکساله با ساقه ای منشعب و پر شاخه به بلندی 20 تا 80 سانتیمتر و دارای برگهای قاعده ای دمبرگدار و طوقه ای و گلهای زرد رنگ سنبله ای نسبتاً طویل در انتهای شاخه ها و میوه های مخروطی شکل کوتاه به طول 11 تا 17 میلیمتر می باشد. *سگ انگور (تیره ی سیب زمینی): گیاهی است علفی یکساله با ساقه ای دراز و راست به ارتفاع حداکثر 70 سانتیمتر ، پر شاخه و برگهای تخم مرغی یا تخم تخم مرغی – بیضوی و گلهای کوچک و سفید رنگ با گلهای 5 تا 10 تایی و میوه آبدار سیاه رنگ که بتدریج پس از رسیدن نارنجی رنگ می گردد.سگ انگور ، یکی از علفهای هرز حاشیه رودخانه ، سواحل دریا ، زمینهای مخروبه و مزارع زراعی می باشد که در غالب نقاط گیلان بخصوص در زمینهای زراعی و مناطق جنگلی دارای نور نسبتاً کافی رشد می کند. *دارواش (داره واش): گیاهی است نیمه جنگلی و همیشه سبز ، درختچه ای ، دو شاخه ای و برگهای متقابل و گلبرگهای موازی و گل آذین .گلها در این گیاه بصورت دسته ای 3 تا 5 تایی هستند و میوه آن نیز چسبناک ، گرد یا گلابی شکل و به رنگ سفید است.این گیاه بعلت داشتن سبزینه قادر به ساختن بخشی از مواد غذائی مورد نیاز خود است.شیره خام جذب شده توسط گیاه مادر را به شیره پرورده تبدیل کرده و کمک مؤثری نیز به تهیه مواد غذائی آلی به گیاه همزیست خود می کند. *کنگر گل بنفش (نام محلی : کَبوی کَلّه تیف): گیاهی است وحشی، به ارتفاع 50 تا 60 سانتیمتر، در مناطق گرم و خشک می روید و تا کنون سه نوع از آن دیده شده است.خاصیت دارویی دارد و از آن در تهیه روغن عتیق استفاده می نمایند ))برگرفته از پایان نامه آقای محمد خانزاده پاکدهی گل زنگوله ای(Onosma orientale) سرماخوردگی:جوشانده آویشن با یک قاشق عسل -خوردن پیاز-سیر-اسانس نعناع(تنفس شود)-شلغم نفخ واحساس پری معده : قرص نعناع -جوشانده دانه رازیانه- دم کرده برگ به لیمو- خیسانده تخم شربتی- دم کرده مرزه بواسیر(هموروئید):زرشک بصورت خام یا خیسانده در آب - دم کر ده شاه افسر زرد (یونجه زرد) - جوشانده سر شاخه های بو مادران مشکلات گوارشی:برجه با غسنی(شیره خام یا برگ وگل در غذا یا جوشانده) دم کرده مرزنگوش وحشی (آنخ Origanuom Vulgar) ضرب دیدگی:روغن زرد یا زومه و زرده تخم مرغ روی محل ضرب دیده ترش کردن:مواد درون سرکه - انجیر(تازه یا خشک) -کمی قره قروت شیرین باد شکم: کا کو تی -جوشانده دانه رازیانه - دم کرده سر شاخه خار مقدس - برگ گشنیز - جوشانده زیره - نعناع - سیاه دانه - دم کرده مرزنگوش ضد سرطان:زنجبیل با چای - سیر رنده شده با ماست - برگ پروانش -ویتامین E و C- کلم - گلرنگ(دم کرده گل) - دم کرده برگ دارواش - جوشانده برگ گرنه سفید - گریپ فروت تقویت حافظه:جوشانده اکلیل کوهی (یا مخلوط با یک قاشق عسل)- برگ جینکو(قرص یا دم کرده برگ وگل)- کندر - مویز - جین سینگ تقویت ورشد مو:جوشانده اکلیل کوهی (یا ناخنک) ریزش مو : آب زرشک-غذاهای خون ساز مانند گوشت وحبوبات و خوب کار کردن دستگاه گوارش کنترل هیجان واضطراب: مقدار کمی کندر بعد صبحانه کنترل ومتعادل کردن قوای جنسی:کمی کندر بعد صبحانه تقویت قوای جنسی: خرما -موز - مخلوط زنجبیل و عسل در چای یا شیر بعد صبحانه -برگ جینکو گرفتگی وآبریزش بینی: اسانس نعناع(قطره منتول) آرامش اعصاب:چای مرزنگوش وحشی(آنخ)-نعناع-ریحان تقویت اعصاب: دم کرده یا شربت اسطو خو دوس - دم کرده علف چای جو شانده سر شاخه بو مادران رفع التهاب مجاری تنفسی:اسانس نعناع و عطر گل محمدی زود انزالی: کندر بعد صبحانه تنش اضطراب ونگرانی: نعناع -ریحان- دم کرده مرزنگوش وحشی -بادرنجبویه - دم کرده برگ وجوشانده دانه تاتوره - جوشانده دانه بادیان رومی (ضد تشنج قوی) تقویت حافظه: کرفس - خرفه- کندر - کمی زنجبیل با یک قاشق عسل در چای - برگ جینکو - جوشانده اکلیل کوهی- جین سینگ - ویتامین B یبوست:میوه وسبزیجات تازه تصفیه خون: تمشک(تنظیم قند) - دم کرده دانه تاج الملو ک - توت فرنگی(تنظیم قند) - جوشانده ریشه بابا آدم - کرفس - زرشک - دم کرده گل گاو زبان - برگ خرفه - لیمو ترش - سماق - آب گریپ فروت رقیق کردن خون : لیمو ترش رفع بوی بد دهان: جویدن جعفری - برگ نعناع - قرص نعناع رفع بوی سیر از دهان : جویدن جعفری - خوردن نعناع- قرص نعناع تقویت قلب: دم کرده برگ یا گل ولیک - خوردن میوه ولیک - دم کرده گل گاو زبان - انگور - ویتامین B-دم کرده برگ یا گل زالزالک - خوردن زالزالک - قهوه - دم کرده برگ دار واش - لیمو ترش تنظیم تیروئید: یونجه خوراکی سرگیجه و کاهش تمرکز: برگ جینکو - جین سینگ پیشگیری ودرمان سرطان: دم کرده گل گاو زبا ن طبی( borago ) وآنتی اکسیدانت ها اضطراب وافسردگی: دم کرده برگ یا سرشاخه های گل دارهوفاریقون(علف چای=Hypericum preforatum) بهبود زخم وترمیم پوست و آفتاب سوختگی: برگ و ژل گیاه آلو ورا(صبر زردطبی Aloe vera ) زخم و عفونت : برگ بارهنگ - برگ وگل بنفشه معطر - برگ انگور فرنگی سیاه(مقاومت در برابر عفونت ) سوختگی : برگ بار هنگ برگ و ژل گیاه آلو ورا(صبر زرد) عصبانیت و بی قراری: دم کرده گل اسطو خودوس - چای مرزنگوش عفونت سینه: بخور اوکالیپتوس درد های عصبی : دم کرده سر شاخه گوش بره (Stachys officinalis) محرک اعصاب: زعفران-دم کرده افدرا-گل و غنچه شقایق- قهوه صرع : جو شانده سر شاخه بو مادران میگرن: دم کرده مرزنگوش وحشی - دم کرده برگ اکلیل کوهی - جوشانده سر شاخه های تانزی(Tanacetum) - میوه و برگ زالزالک - دم کرده سر شاخه شاه پسند طبی(verbena officinalis) دهان ودندان: سیر مانع تشکیل پلاک دندان(جرم دندان) - هل برای ضد عفونی کردن لثه ها ودندانها چشم: اسفناج برای پیر چشمی و شیرین بیان برای تقویت بینایی کاهش کلسترول خون: مصرف سیب - اسفناج - گریپ فروت - جوشانده دانه کنگر شیرابه دار کاهش قند خون و دیابت : اسفناج - کلم -دم کرده زیره- سیر- پیاز- ساقه کنگر قلب وعروق: ویتامین های گروه B - دم کرده برگ انگشتانه چربی خون: سیر - خوردن برگ خرفه - آب نارنج - لیمو ترش کاهش فشار خون: فلفل - دم کرده برگ وگل ولیک یا میوه ولیک - سیر - دم کرده برگ وگل زالزالک یا میوه زالزالک نارسایی های قلبی: دم کرده برگ انگشتانه(با احتیاط مصرف شود) - دم کرده سر شاخه دارواش تقویت سیستم ایمنی: جین سینگ - لیمو ترش(افزایش فعالیت گلبولهای سفید) محرک دستگاه گوارش: فلفل - زنجبیل عملکرد دستگاه گوارش: شیرین بیان زخم دستگاه گوارش: شیرین بیان خواب آور: جوشانده ریشه علف گربه (سنبل الطیب) قطع قاعدگی: دم کرده سر شاخه های شاهتره - سر شاخه خار مقدس(cnicus benedictus) قاعدگی درد ناک: چای ختمی - جوشانده برگ برنچاسف(Artemisia vulgsris) -دم کرده سر شاخه سداب- جوشانده ریشه زنجبیل شامی - دم کرده سر شاخه گند نای کوهی - دم کرده سر شاخه ترخون - دم کرده افسنتین ضد ویروس: ویتامین E و C و سیر - دم کرده برگ سرو خمره ای - دم کرده سر شاخه علف چای - شیرین بیان بهبود جریان خون مغزی: دم کرده پروانش دفع سموم کلیه: دم کرده سر شاخه مریم گلی- دم کرده گل و جوشانده دانه کنگر شیرابه دار- سیاه دانه -برگ کاسنی دفع سموم بدن : آب پیاز - آب آناناس تقویت و عملکرد کبد: شیرین بیان -دم کرده پوست ریشه زرشک - آب گریپ فروت ناراحتی کبد: دم کرده گل و جوشانده دانه کنگر شیرابه دار - دم کرده سر شاخه مامیران- دم کرده سر شاخه خار مقدس- زرد چوبه- نعناع- میوه انیسون - دم کرده سر شاخه فراسیون ابیض (Marrubium vulgar) عفونت دستگاه ادراری: ریشه گل قاصد- دم کرده سر شاخه علف طلایی(Solidago) -مار چوبه- چای ختمی چینی- جوشانده دانه ارس- دم کرده سر شاخه گزنه- جوشانده ریشه انجدان رومی - دم کرده پوست ریشه زرشک - آب انار سنگ کلیه ومثانه: جو شانده ریشه گل قاصد- دم کرده ریشه روناس( حل کردن سنگ ) - جوشانده ساقه دم اسب - مار چوبه- جوشانده دانه ارس-جوشانده ریشه انجدان رومی- دم کرده برگ گزنه ضد تهوع: زنجبیل- چای و آبلیمو - برگ ومیوه زرشک صفرا آور: دم کرده برگ رزما ری -شیر خشت- جوشانده ریشه گل قاصد -جوشانده ریشه ودم کرده برگ کاسنی - برگ بادر نجبویه - ترب ( صفرا آور خوب) کیسه صفرا : میوه زرشک و دم کرده پو ست ریشه زرشک - دم کرده سرشاخه مامیران - دم کرده سرشاخه خار مقدس - زرد چوبه - میوه انیسون- نعناع - دم کرده سر شاخه فراسیون ابیض دفع رسوبات صفرا : آب گریپ فروت - آب لیمو - آب نارنج تقویت معده: دم کرده برگ به لیمو- خا کشیر- دم کرده یا مخلوط با ماست کا کو تی- فلفل نرم کننده سینه : خیسانده چهار تخم - ترنجبین - شیر خشت - عناب - دم کرده گل ختمی(لعاب وموسیلاژ فراوان) گرفتگی صدا: سه پستان(دم کرده)- زرده تخم مرغ در شیر - خوردن غنچه شقایق رماتیسم: دم کرده اکلیل کوهی - کرفس- میوه زرشک و پوست ریشه زرشک- جوشانده دانه خردل- فلفل - دم کرده سر شاخه تانزی(Tanecatum)- دم کرده برگ دارواش - دم کرده پوست ریشه زرشک دفع کرم وانگل : برجه یا غسنی- جوسانده سر شاخه برنچاسف- روغن کرچک - جوشانده پوست ریشه انار - جوشانده ریشه ودم کرده برگ کاسنی بری(Tanacetum Vulgar)- جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) - سیاه دانه - جوشانده مرزه - دم کرده سر شاخه افسنتین خلط آور : برگ کا کو تی - گلرنگ( دم کرده گل) - دم کرده ریشه زنجبیل شامی - شیرین بیان سالک(لیشما نیوز): جوشانده پوست ریشه زرشک- شکر (درون زخم) نقرس: جوشانده پوست ریشه زرشک- پوست میوه نارنج -لیموترش آسم: جوشانده ساقه افدرا(ریش بز Ephedra)- دم کرده سر شاخه زوفا - گلبرگ وغنچه شقایق جرب(گال): میوه انیسون استحکام دندان کودک : جوشانده ریشه ختمی نیش حشرات : پیاز خرد شده - برگ جعفری - دم کرده برگ بار هنگ - برگ خرفه - برگ لیمو ترش مدر : جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) - آب کرفس - برگ خرفه - لیمو ترش - آب غوره - چای ملین : جوشانده سر شاخه زبان در قفا(احتیاط شود) واریس : دم کرده سر شاخه های شاه افسر زرد تحریک غدد شیری : جوشانده دانه بادیان رومی سکسکه : جوشانده سر شاخه های ترخون قطع خو نریزی : دم کرده سر شاخه های بو مادران - برگ یونجه- سماق مالاریا : دم کرده پوست ریشه زرشک سرفه مقاوم : گلبرگ و غنچه شقایق سیاه سرفه : گلبرگ وغنچه شقایق تقویت عمومی بدن : شیره انگور اسهال : سماق - آب لیمو دیابت : آب پیاز لاغر کنندگی : آب کرفس - ذرت نظرات شما عزیزان: الله 18 سلطان 18 جانشین 18 مکتب18 جانشین 18 بدین 18 الله 18+64 دین = 82 امام 82 مهدی 82 جانشین حضر ت محمد ابن عبدالله 110 علی 110 جانشین اصلی آخرین پیامبر الهی 110 خلیفه اول امام واقعی امشب شب قدرمی باشد23مهدی23رهبر23 طبیب23 الگوی 23جهان اسلام 23جانشینه 23 اصلی23ناب الله23 آئین23ملائک سنگ کیسه صفرا اگه می خوای نمیری نخور نمکو روغنو شیرینی قی کردن بهترین دوای جسم میباشد قی کردن از تجمع سنگ در کیسه صفراء جلو گیری می کند وقتی کیسه صفرا پر ش به ابجد53 صلوات برمحمد53 احمد 53 علی26+27 فاطمه = 53 آل طاها آل یاسین53امام جانشین پیامبر53 شهید 319 اسلام واقعی 319 شهید 319 دین ناب محمد علی 319راه الهی الله 319 شهید 319 فلسفه دین 3319 سردار سلیمانی آیا وقت آن نرسیده تا جنایتکاران را سر جایشان بنشانیم نام تو اسم اعظم پروردگار است منتخب رسول ابن عم نبی عم یتساءلون عن نباء العظیم الذی هم فیه مختلفون ثم دین الله اصل اسلام 59 مهدی 59 دین واقعی اسلام 59 دین الله شیعه59 شیعه اصل اسلامه59دین واقعی اسلام59 چرا هفت حرف در سوره ی حــمــد نیست؟ «ث ، ج ، خ ،ز ، ش ، ظ ،ف» ظالم عالم مقصر عالم کیست بدبخت عالم کیست مذهب عالم کیست 740اندیشه شیطان740مقصرعمر740 مذهب الله محمد53فاطمه علی53سعادتمند ترین 53اهل بیت پیامبر53احمددین نمونه الله 53 53دین کامل الله 53 چرا هفت حرف در سوره ی حــمــد نیست؟«ث ،ج ،خ ،ز،ش،ظ،ف» قدرت علمی امام مهدی میتواند عرش رابه لرزه درآو رهبر آسمانی الله 59مهدی 59آخرین امام دین اسلام59 دین الله 34+25 اصل اسلام=59 مهدی59دین واقعی اسلام59 دین۶۴ الله محمدعلی۶۴جانشین محمدعلی۶۴دین۶۴الله محمدعلی۶۴تنها برگزیده دین۶۴نماینده غدیری۶۴ اصحاب یمین بیماری های سگ مهمترین بیماری سگ میرینه تو خونه بوگندشم میمونه فرمانده دلاور دین اسلامی 110 علی 110 دین الهی 110ریاضی در قرآن فضائل امام علی از نظر دشمنان امام علی کشته شدگان بت پرست که به دست با کفایت مولاء علی در جنگها بدر احد خندق تبوک و فتح مکه کشته شد زهرای اطهر زان سبب گفته در قرآن تمام آیه ها حق با علیست |
تير 1400 4
خرداد 1400 3 ارديبهشت 1400 2 فروردين 1400 1 اسفند 1399 12 بهمن 1399 11 دی 1399 10 آذر 1399 9 آبان 1399 8 مهر 1399 7 شهريور 1399 6 مرداد 1399 5 تير 1399 4 خرداد 1399 3 فروردين 1399 1 خرداد 1396 3 ارديبهشت 1396 2 فروردين 1396 1 اسفند 1395 12 بهمن 1395 11 آبان 1395 8 مهر 1395 7 شهريور 1395 6 مرداد 1395 5 تير 1395 4 خرداد 1395 3 ارديبهشت 1395 2 فروردين 1395 1 اسفند 1394 12 بهمن 1394 11 دی 1394 10 آذر 1394 9 آبان 1394 8 مهر 1394 7 شهريور 1394 6 مرداد 1394 5 تير 1394 4 خرداد 1394 3 ارديبهشت 1394 2 اسفند 1393 12 بهمن 1393 11 دی 1393 10 آذر 1393 9 آبان 1393 8 مهر 1393 7 شهريور 1393 6 مرداد 1393 5 تير 1393 4 خرداد 1393 3 ارديبهشت 1393 2 فروردين 1393 1 اسفند 1392 12 بهمن 1392 11 |